Lukijalta: Mall of Saimaa? – Haislahti olisi hyvä paikka

Satamapäällikkö Jukka Vaahtoluoto jätti eläkkeelle siirtyessään idean Haislahteen sijoitettavasta risteilysatamasta. Eduskunnan päätöksen mukaan Saimaan kanavasulkujen pidentäminen mahdollistaa suurempien matkailija-alusten pääsemisen sisävesistölle. (Itä-Savo 16.1.).

Samassa lehdessä EU:n kulttuuripääkaupunkihankkeen vetäjät Sari Kaasinen ja Veera Kolehmainen kehottivat paikallista kulttuuriväkeä hyödyntämään vielä viimeiset hetket innovoidakseen uutta Saimaa ilmiö -hankkeeseen, joka pitää sisällään teemat Veden voima, Yhdistävät sillat ja Itäinen ilo.

Jo vuosikymmeniä on Savonlinnassa pyritty löytämään paikkaa uudelle ostoskeskukselle. Tila on rajallinen, koska saarilla elämme. Hyvä, että ajatus tällaisen rakentamisesta kaupunkikeskustan ulkopuolelle on haudattu: kaupungin ydinkeskustan hiljenemisen voi huomata vaikkapa Kuopiossa Matkuksen vuoksi. Toisaalta kivijalkakaupat ovat menettäneet kilpailuasemiaan verkkokaupan yleistyessä, ja siksi ostoskeskuksilta haetaan pelkkien ostosmahdollisuuksien lisäksi myös muuta, kuten elämyksiä.

Haislahden alueella nämä kaikki ajatukset olisi mahdollista yhdistää. Alueelle voisi rakentaa Saimaa-teemaisen, hevosenkengän mallisen ostoskeskuksen, joka ympäröisi Haislahtea molemmin puolin. Alueelle on nimittäin syntynyt viimevuosina paljon tyhjää tilaa mm. puretun viljasiilon, vajaakäyttöisen parkkipaikan, katujen ja Kauppalinnan rakennuksen huonokuntoisuuden vuoksi. Pilkkakoskenkadun ja Talvisalonkadun voisi poistaa osittain ajokäytöstä.

Näitä kaikkia ulokkeita yhdistäisivät kanavat, läpinäkyvät kävelysillat.

Uuden matkustajasataman päähän voisi sijoitella myös nykyisen ruokakauppakompleksin toisella tapaa. Samoin vastapuolella oleva nykyinen kahvila voitaisiin sijoitella osittain veden päälle. Nykyisen Kauppalinnan omistaja voisi rakennuttaa kompleksiin sopivan kauppahallin, basaarin, jossa alueen käsityöläiset ja alkutuotannon harjoittavat voisivat myydä tuotteitaan.

Näitä kaikkia ulokkeita yhdistäisivät kanavat, läpinäkyvät kävelysillat, joissa Saimaan vesi voisi virrata seinämissä ja avoimissa putouksissa. Kävelysillat voisivat toimia myös Savonlinnan taidemuseon näyttelytilana. Vesi olisi keskeinen elementti niin tilataideteoksina kuin myös sisätilojen äänielementtinä, jossa ei muuta kuuluisi.

Savonlinnan mahdollisuudet matkailun ja kulttuurin saralla ovat sen kaltaisia, mitä monessa kaupungissa voidaan vain kadehtia.

Minna Tikkinen-Kapanen

Savonlinna

Uusimmat uutiset

Kommentoidut