Lukijalta: Suomen tukipilari horjuu

Paasikiven linja kuului lyhyesti näin:
”Suomen ulkopolitiikan probleemi on Venäjän suhteemme. Kaikki muut ovat poliittisesti toisarvoisia. Hyvät ja ystävälliset välit Neuvosto-Venäjään. Konfliktia on vältettävä. Suomen on kartettava Venäjän vastaisia ja Venäjälle vihamielistä politiikkaa. Tähän on pyrittävä, huolimatta pettymyksistä, joita olemme saaneet ja saamme kokea.”

Ystävät kannattaa hankkia mahdollisimman läheltä ja viholliset kaukaa. Suomi seurasi lähes 70 vuotta Paasikiven neuvoa.

Nyt meillä on presidentti Niinistön kolme pilaria, joiden kesken painopistettä muutellaan tilanteesta riippuen. Joku pilareista horjuu, joku seisoo topakasti ja toisia vahvistetaan.

Pilarit ovat: Läntiset kumppanuudet, johon kuuluvat EU, Ruotsi, Nato ja Yhdysvallat.

YK ja muut kansainväliset yhteisöt. Hyvä yhteistoiminta Venäjän kanssa.
Kysymys ei ole johdonmukaisesta presidentti Niinistön linjasta, vaan on joukko pilareita, joista joku horjuu. Muun muassa Venäjän pilari on kaatumaisillaan.

Tämän linjan ensimmäinen voimakas ulostulo tapahtui kesällä 2015, jolloin Venäjän delegaation jäsenten maahantulo Helsingin Etyj-kokoukseen evättiin siksi, että kyseiset henkilöt ovat EU:n pakotelistalla.

Selkkaus on lähinnä Britannian ja Venäjän välinen, johon on sekaantunut muun muassa Yhdysvallat, Nato ja puolet EU:n jäsenistä.

Venäjän mielestä Suomi rikkoi kansainvälisiä sopimuksia. Venäjä vastasi avaamalla raja-asemat Sallassa ja Raja-Joosepissa, joista valui muutama tuhat turvapaikanhakijaa ennen kuin saatiin tilapäinen sopimus. Venäjä osoitti Suomelle, että se voi halutessaan käynnistää ja pysäyttää tulijoiden kulun.

Nyt Niinistö on taas horjuttamassa kolmatta pilaria diplomaatin karkotuspäätöksellä.

Tavallisena kansalaisena odotan oikeita vastauksia Britanniassa tapahtuneeseen vakoilijan myrkytystapaukseen, josta on kehittymässä suurvaltapoliittinen selkkaus.

Selkkaus on lähinnä Britannian ja Venäjän välinen, johon on sekaantunut muun muassa Yhdysvallat, Nato ja puolet EU:n jäsenistä. Onko jokaisen sekaantujan lähtökohtana ollut kansallinen linja? Kun varmaa näyttöä ei ole, mieleeni tulevat Irakin sotaan lähtemisen perusteet. Perusteita ja näyttöjä ei koskaan löydetty.

Koskaan aikaisemmin en ole ollut näin huolestunut siitä, kuinka Suomen kannalta tärkeää naapurisuhdepolitiikkaa hoidetaan. Nyt pelkään.

Kuinka huonoihin väleihin tässä joudutaan? On surullista, että presidentti Niinistö on unohtanut Paasikiven neuvot ja siinä Suomen kansallisen linjan lähtökohdat.

Jorma Tuukkanen
Etelä-Savon valtuuskunnan jäsen
Kuvansi, Joroinen