Lukijalta: Kannustetaan lapsia liikkumaan myös välitunneilla

Riittävä liikunnallinen aktiivisuus on edellytys lasten normaalille kasvulle ja kehitykselle. Kouluikäisen lapsen tulisi liikkua monipuolisesti ikään sopivalla tavalla vähintään pari tuntia päivässä. Puolet tästä tulisi olla reipasta liikuntaa, jolloin sydämen syke nousee ja hengitys kiihtyy ainakin jonkin verran. Päivittäinen tavoite liikkua täyttyy lapsilla luontevasti, kun lapsia kannustetaan liikkumaan ja lasten liikkumiselle annetaan arjessa mahdollisuus.

Juokseminen ja käveleminen ovat suosittuja ja luontevia liikuntamuotoja myös lapsille, eivätkä vaadi mitään erityishankintoja. Opettajat voivat rohkaista lapsia juoksemiseen ja kävelemiseen myös koulun välitunneilla. Liikkuvat lapset innostavat toinen toisiaan, ja keskittyminen oppitunneilla parantuu.

Alakouluissa lapsia voitaisiin kannustaa ns. välituntijuoksuun ja -kävelyyn. Koululla voidaan sopia, millä merkityllä reitillä ja milloin oppilaat voivat käydä juoksemassa ja kävelemässä välitunnilla silloinkin, kun koulun alueelta poistuminen ei muutoin ole sallittua. Välituntijuoksu voi olla ohjelmassa esimerkiksi yhdellä välitunnilla päivässä tai parina päivänä viikossa.

Ideana on, että oppilaat innostuvat liikkumaan ja kannustavat toisiaan juoksemaan ja kävelemään merkityllä reitillä sekä jaksavat keskittyä paremmin opetukseen. Välituntijuoksua ei ole tarkoitus ottaa liian vakavasti, mutta pieni kisailu luokkien kesken voi olla paikallaan.

Juoksun tai kävelyn lomassa voi vaihtaa kuulumiset kaverin tai open kanssa. Kuljettu matka tai kierrosten lukumäärä voidaan merkitä oppilaiden omiin kortteihin tai luokan yhteiseen tauluun. Kierroksista voi kerryttää lukukauden aikana maratonin, tai sitten voidaan laskea lukukauden aikana kierrettyjen kierrosten kokonaismäärä.

Aikuisten esimerkki liikkumisessa on tärkeää. Välituntivalvojat voivat näyttää esimerkkiä ja juosta tai kävellä reittiä yhdessä lasten kanssa. Rehtorillakin voi olla oma seurantakortti työhuoneen ovessa, jolloin oppilaat voivat käydä tarkistamassa, kuinka monta kierrosta rehtori on kiertänyt välituntijuoksussa.

Lukukauden aikana eniten juosseet tai kävelleet oppilaat ja luokka voidaan palkita esimerkiksi kahdella elokuvalipulla per oppilas. Elokuviin voi pyytää haluamansa ystävän tai läheisen. Kaikki osallistuneet oppilaat voidaan palkita vaikkapa uimahallilipulla.

Sanna Halttunen
Kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen (kok.)
Kitee

Uusimmat uutiset

Kommentoidut