Lukijalta: Savonlinnan seudun matkailu on vaarassa, jos koronatilannetta ei saada hallintaan

Savonlinnan seutu on muutamassa viikossa noussut Suomen kartalle koronan ilmaantumislukujen kärkikaartiin. Hyvästä ja turvallisen tuntuisesta lähtökohtatilanteesta siirryttiin toiseen äärimmäisyyteen opiskelijoiden vastuuttoman illanvieton ja Itä-Karjalan kansaopiston tartuntaryppäiden kautta.

Opiskelijat ovat julkisesti pahoitelleet asiaa ja voidaan uskoa, että sen tapainen ilmiö ei toistu, mutta Kansanopisto sen sijaan tuntuu olevan hallitsemattomassa toistuvien laajojen tartuntojen kierteessä.

Tämä vaarantaa erityisesti paikallisten asukkaiden terveyttä, vaaransi myös linja-autoyhtiön henkilökunnan ja matkustajat Helsingin reitillä opiskelijoiden kotikäyntien jälkeisellä paluumatkalla ja uhkaa nyt alueen talvimatkailua juuri talvilomakauden kynnyksellä.

Suomen kronakartta puhuu lahjomatonta kieltään meitä vastaan. Matkailuyritykset, jotka ovat erittäin vastuullisesti huolehtineet asiakkaiden ja henkilökunnan turvallisuudesta, kokevat vääjäämättä tulonmenetyksiä ilman omaa syytään.

Kansanopisto on hallitsemattomassa tilanteessa ja on yleisesti tiedossa, että karanteeniohjeita ei noudateta, vaan opiskelijat liikkuvat mm. Punkaharjun marketeissa. Kielivaikeuksista puhutaan, mutta on kummallista, jos opiskelijat ovat niin kielitaidottomia, että näin yksinkertaista asiaa kuten karanteeniohjeita ei saada englanniksi ymmärrettyä.

Oletan, että opistolla ei myöskään opetusta voida suorittaa jokaisen opiskelijan äidinkielellä eli heidän on osattava jossain määrin joko suomea tai englantia.

On ikävä puhua opiston tilanteesta, kun tiedossa on, että myös opiston rehtori on sairastunut koronaan. On kuitenkin selvää, että opiston hallintorakenne ei ole pystynyt toimimaan koronakauden vaatimalla tavalla. Hiljaista on ollut myös opiston taustayhdistyksen puolella, vastuunkantajia ei taida löytyä.

Sosterille on nostettava hattua Kansanopiston tilanteen hoitamisesta ja kaikesta muustakin koronan hallitsemistoimista. Suurin ongelma lieneekin, miten karanteeni saadaan pitämään ja kenen tehtävä on sitä viranomaisena valvoa.

Viranomaisten on joka tapauksessa puututtava asiaan, koska tiedossa on, että opiston koronakuri ei pidä ja siellä ei ole ilmiselvästi riittävää resurssia tilanteen hallintaan. Nopeana toimena on järjestettävä karanteenin aukoton valvonta, sitä ei tietenkään yksi ulkopuolinen vartija pysty tekemään, eikä se ilmeisesti vartijan päätehtävä olekaan.

Suurin huoli sen jälkeen, kun tämä akuutti vaihe on saatu hallintaan, on pelko sen toistuvuudesta. Siitä alkaa olla jo kokemusta ja ei ole mitään syytä uskoa, että tilanne ei toistuisi.

Tämä luonnollisesti heijastuu terveyteen liittyvänä turvattomuutena alueen asukkaisiin ja elinkeinotoiminnan puolella voi vaarantaa myös tulevan kesän matkailukauden. Silloin puhutaan euroissakin todella suurista luvuista.

Mielestäni näiden kohtuuttomien riskien eliminoimiseksi ei ole muuta varmaa keinoa kuin, että opisto suljetaan ensi syksyyn saakka. Jos opisto ei pysty sitä päätöstä yksin tekemään, niin viranomaisten on päätös silloin tehtävä ja toimittava nopeasti.

On selvää, että opiskelijoita ei voi lähettää kotipaikkakunnilleen ennen nykyisten karanteenien päättymistä ja sen jälkeistä testausta.

Asian hyssyttely ja hienotunteisuus ei kuitenkaan ole enää mahdollinen toimintatapa, vaan nyt tarvitaan nopeita viranomaispäätöksiä, että päästään kunnialla tämän koronakauden yli.

Hannu Komu

Yrittäjä, matkailuasiantuntija

Savonlinna

Luetuimmat