Lukijalta: Uskon vainot

Esko Muhonen viittaa kirjoitukseni (Itä-Savo 19. 11.) Matt. 24:9:

"Silloin teidät annetaan vaivaan, ja teitä tapetaan, ja te joudutte kaikkien kansojen vihattaviksi minun (Jeesuksen) nimen tähden" kohtaan, ja kuinka tällä hetkelläkin Jeesuksen nimeä tunnustavat ovat maailman suurin vainottu ihmisryhmä mielipiteidensä takia. Muhonen jatkaa, että nytkin Open Doors järjestön mukaan noin 250 miljoonaa kristittyä on syrjimisen, jopa tappamisen kohteena, lähinnä muita uskontoja kannattavissa maissa. Ja, että kyllä Suomessakin "tosikristityt" joutuvat oikeuteen mielipiteidensä takia, tapaus Päivi Räsänen.

Väittämä kaipaisi taustatietoja. Luultavasti kyseessä on väärin tulkinta. Jotain tuon suuntaista on voinut tapahtua alikehittyneissä maissa, mutta niissä tapahtuu paljon muutakin sellaista, mitä täällä pidämme laittomana.

Uskonnollisissa piireissä herkutellaan tuon tapaisilla hehkutuksilla ikään kuin uskonvahvistamismerkityksessä. Mielestäni sellainen on vastuutonta. Varsinkin kun riviuskovilla ei ole edellytyksiä arvioida tuontapaisia esityksiä ja suhteellistaa niitä oikealla tavalla.

Vahva usko saattaa nähdä asiat liioitellen ja jopa täysin virheellisesti, kun ei ymmärretä kyseessä olevan kulttuurinen häiriötila. Uskonnon tiliin siis menee yhtä ja toista elämäntapaan liittyvää.

Muistakaamme vaikkapa Intian kahtia jakautuminen: syntyi uusi valtio Pakistan, jonne Intian muslimit keskitettiin, kun hindut jäivät Intian puolelle.

Islam nähtiin Intiassa häiritsevänä vieraslajina, josta piti päästä eroon kuin lupiinista. Sellaisena kristinuskokin jossain koetaan.

Mutta tuskinpa on viime vuosina montaakaan kristittyä surmattu uskonsa vuoksi ja satojen miljoonien vainonkin todistaminen voi osoittautua ongelmaksi.

On hyvä muistaa sekin, etteivät kristityt itsekään aina ole olleet pelkkää rakkautta.

Muistakaamme kuinka Euroopassa raivosi aikoinaan uskonsotia, joissa samaa uskontoa eri lailla tulkinneet vainosivat, kiduttivat ja tappoivat toisiaan.

Entä ristiretket? Tai juutalaisten vainot vuosisatojen mittaan? Vieläkin kiistoja käydään, mutta sivistyneemmässä muodossa.

Esko Aspivaara

Savonlinna