Lukijalta: Latuystävällisyyttä - Kirjoittajan mukaan Pullinlahden ja Aholahden laduilla tulee vastaan vain ystävällistä väkeä

Lehtitiedot ovat kertoneet, että Mikkelissä päin ja myös pääkaupunkiseudulla on esiintynyt niin sanottua laturaivoa. Lieneekö kyse kansanluonteesta vai mistä, mutta Savonlinnassa en moista ole tavannut, vaikka hiihtelenkin harva se päivä.

Päinvastoin on niin, että ainakin Pullinlahden ja Aholahden laduilla vastaan tulee tai ohi hiihtelee vain ystävällistä väkeä. Kukaan ei tuupi, ei uhkaile, eikä töki sauvoilla, mutta moni vieraskin sen sijaan hymyilee ja tervehtii. Latua annetaan pyytämättä, ja täkäläinen latuystävällisyys on jopa niin yleistä, että usein tietä antaa kumpikin hiihtäjä.

Erityisen outoa on, että jotkut mikkeliläiset ovat sortuneet laturaivoon viime viikkojen kaltaisilla hiihtosäillä. Kun aurinko paistaa, suksi luistaa ja hanget hohtavat, hiihtelijöitä on tavallista enemmän, myös lapsia.

Epäystävällisyyttä lapsia tai muitakaan kohtaan ei tarvita silloinkaan, kun joku kapuaa mäkeä ylös vastaantulevan laskijan kaistalla. Tällaisessa tapauksessa laskijan pitää tietysti varoittaa, ei raivota. Eihän kukaan tahallaan mene itseään vaarantamaan.

Jari Rusanen
Savonlinna