Lukijalta: Savonlinnasta hyvinvointivyöhyke

On aika pistää upea ympärivuotinen brändi tulille.

Jäin viikonlopun ajaksi koukkuun hyvinvointivyöhykkeen käsitteeseen.
Lahden kaupunki markkinoi itseään ”metropolialueen hyvinvointivyöhykkeenä”. Jos ajattelee ihmisten ja heidän tavoitteidensa erilaisuutta, mikä saa Lahden alueen pontevasti nostamaan itsensä esille tämän teeman avulla? Se, että he tekevät napakkaa brändäystä kaupunkinsa parhaiden puolien esiin tuomiseksi. He ovat ymmärtäneet, mitä muilla lähialueilla on liikaa ja mitä sieltä puuttuu. He ovat nostaneet nenän omasta navastaan ja katselleet lähelle sekä kauas. Ja mikä tärkeintä: huomioineet ihmisen kokemuksineen, haaveineen ja toiveineen.

Hyvinvointi lähtee kokijasta, yksilöstä. Me ihmiset voimme olla toisillemme se sosiaalinen hyvinvointivyöhyke: perhe, suku, ystävät, harrastusporukka, työyhteisö, kortteli, kaupunki. Joillekin hyvinvointia tuottaa yksinolo.
Fyysiset hyvinvointivyöhykkeemme ovatkin sitten ihana kirjo erilaisia luomuksia. Arkielämän ja lomailun ympäristöt ovat pitkälti valintoja. Asummeko isossa kaupungissa vai pienessä, onko kotini kerros- vai omakotitalo, onko lomakohde Santorini vai Rovaniemi, haluanko luksushotellin vai korpimökin, liikunko ulkoilmassa vai kuntosalilla, olenko meri- vai järvi-ihmisiä jne.

Suurkaupunkikeskittymät työpaikkoineen sanelevat monelle taloudelliset ehdot, jotka ovatkin lopputulemaltaan jotain aivan muuta kuin kokemuksellinen ja henkinen hyvinvointivyöhyke.
Jos kuitenkin valitset toisin ja haluat elää itsellesi tai perheellesi eniten elämänlaatua tuottavalla alueella, saatat saada kriittisen töölöläiskolumnistin sanat niskaasi: ”Ei ole oikein, että Helsinki elättää koko Suomea.”
Useiden ulkomaisten matkailijoiden mielestä koko Suomi on yhtä hyvinvointivyöhykettä.

Jospa tuotteistaisimme tehokkaammin ne asiat, mitkä tekevät alueestamme meillekin sen tärkeimmän, parhaan ja hyvinvointia tuottavan?
Voisimmeko me Etelä- ja Itä-Savossa Saimaan rannoilla olla rohkeammin esillä maailmalla liikkuville etsijöille: eräluontokokemusten, hiljaisten keitaiden, kauniiden maisemien, puhtaiden vesistöjen, marjametsien, luomutuotteiden ja välittävien ihmisten tunnettu ja himoittu hyvinvointivyöhyke?
Tehkäämme rohkeammin ja isommin näkyväksi se, mitä meillä on ja mikä muualta puuttuu. Lahtea tai Helsinkiä meistä ei tarvitsekaan tulla, olkaamme positiivisesti maailman paras Savonlinna.

Iso tulevaisuuttamme koskeva kysymys kuuluu: mikä kaikki muukin kuin teollisuuteen tai matkailuun liittyvä voisi tapahtua tässä hyvinvointivyöhykkeessä paremmin kuin missään muualla?
Nyt on aika pistää upea ympärivuotinen brändi tulille. Ja se tehdään yhdessä: jokainen kuntalainen voi vielä vaikuttaa kaupungin tulevaan strategiaan. Käytetään se mahdollisuus.

Merja Mustonen
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Savonlinna

Sirpa Silmäri

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.