Lukijalta: Yksinäisyys koskettaa meitä kaikkia – Yksinäisyys vaikuttaa aivoissa samoihin osiin kuin fyysinen kipu

Joka viides suomalainen kokee olevansa yksinäinen ainakin ajoittain. Toisille yksinäisyys on pysyvä olotila. Yksinäisyys korostuu aikuisuuden molemmissa päissä: sekä aikuisuuden kynnyksellä olevilla nuorilla että ikäihmisillä. Tilapäisesti yksinäisyyttä voivat kokea myös erilaisissa elämäntilanteissa olevat henkilöt kuten pienten lasten vanhemmat tai toiselle paikkakunnalle muuttaneet.

Yksinäisyys usein kasautuu ja osa yksinäisyyttä kokevista henkilöistä on ollut yksinäisiä jo lapsuudesta lähtien. Tutkimusten mukaan myös yksinäisyyttä kokevien aikuisten lapset kokevat herkemmin yksinäisyyttä. Lasten ja nuorten yksinäisyys onkin huolestuttava asia, joka voi jättää jälkeensä vasta kehittyvään persoonaan. Moni kokee, että on jotenkin perustavanlaatuisesti erilainen kuin muut eikä kelpaa ystäväksi.

Yksinäisyys on ennen kaikkea subjektiivinen kokemus. Yksinäinen voi olla, vaikka ei olisikaan lukittautunut neljän seinän sisälle, eikä ulkopuolinen välttämättä huomaa asiaa. Osa kuitenkin on niin yksin, ettei välttämättä puhu kenenkään kanssa päivä kausiin. Yksinäisyys aiheuttaa usein myös häpeää ja syyllisyyttä.

Yksinäisyys vaikuttaa aivoissa samoihin osiin kuin fyysinen kipu. Yksinäisyydellä on todettu olevan vaikutuksia mm. verisuonisairauksiin ja masennukseen. Yksinäisyys alkaa olla yksi suurimmista kansanterveyteemme vaikuttavista uhista.

Yksinäisyydellä on todettu olevan vaikutuksia mm. verisuonisairauksiin ja masennukseen.

Mitä juuri sinä voisit tehdä, jotta yksinäisyys vähenisi? Tässä muutama kokeilemisen arvoinen vinkki: Tervehdi naapuria. Näe heidätkin, joita muut eivät näe. Kysy vointia ja kuuntele. Käy kylässä. Hyväksy erilaisuus. Pyydä kaikki mukaan. Opeta lapsillesi, ettei ketään jätetä yksin. Juttele bussissa tuntemattomille, vaikka muut pitäisivät vähän outona. Älä jätä ketään ulkopuolelle.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset tekevät töitä sen eteen, että voisimme vähentää yksinäisyyttä keskuudessamme. Tarvitsemme juuri sinua - Tule mukaan Punaisen Ristin ystävätoimintaan! Ystävätoiminnassa voit toimia mm. henkilökohtaisena ystävänä ystävää tarvitsevalle tai ryhmämuotoisessa toiminnassa.

Riina Ahonen
Sosiaalitoiminnan suunnittelija
SPR Kaakkois-Suomen piiri

Uusimmat uutiset