Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen: Huutokosken rataratkaisun lopputulos oli torso. Rata päätettiin kunnostaa, mutta jättää sähköistämättä.

Kuten kaupunki ja maakuntakin visioi tulevaisuuden liikenteestä Pieksämäelle ja sen kautta länteen, vaatii tämä tavoite sillan lisäksi myös sähköistyksen.

Eino Honkanen (IS 18.9.) perää poliitikoilta vastuuta siitä, miksi rautatiesilta Laitaatsalmeen ei ole toteutunut. Samaa miettii varmasti moni muu.
Kun toissakaudella eduskunnassa oli päätettävänä, josko Huutokosken rata puretaan vai kunnostetaan, oli selvää, että me kaikki vaalipiirin poliitikot, kaupungin ja maakunnan johto sekä metsäteollisuus tavoittelimme tuota jälkimmäistä. Lopputulos oli kuitenkin torso. Rata päätettiin kunnostaa, mutta jättää sähköistämättä.
Onneton ratkaisu oli vähän sama, kuin jos jalat amputoidulle miehelle annetaan vain yksi proteesi. Ilman sähköistystä uhkana oli, että puukuljetukset jatkavat kiertämistään radoilla muuta kautta tai sitten kumipyörillä. Juuri niin on käynyt, ja rata on nyt tyhjillään.
Nykyinen hallitus on saanut paljon kritiikkiä siitä, miksei valtatieremontin yhteydessä rahaa ole riittänyt rautatiesiltaan.
Ymmärrän kuitenkin ratkaisua jättää silta tässä kohtaa rakentamatta, sillä ilman radan sähköistystä myös siihen käytetty raha menisi hukkaan. Pelkkä silta ei toisi yhtään junaa raiteille.
Kuten kaupunki ja maakuntakin visioi tulevaisuuden liikenteestä Pieksämäelle ja sen kautta länteen, vaatii tämä tavoite sillan lisäksi myös sähköistyksen. Se tarkoittaa reilun 10 miljoonan euron sillan lisäksi yli 50 miljoonan euron satsausta rataan.
Siksi kaupunki on asettanut etusijalle liikenneasioissa Parikkalan rajanylityspaikan avaamisen uusien matkailijoiden houkuttelemiseksi sekä Parikkala–Savonlinna-välisen radan sähköistämisen sen pätkän raideliikenteen turvaamiseksi. Jaan tämän tärkeysjärjestyksen.

Heli Järvinen
Kansanedustaja (vihr.)
Kaupunginhallituksen varapj.
Savonlinna

Sirpa Silmäri

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.