Lukijalta: Kokoomus ei ole enää se, johon aikoinaan liityin

Kuunnellessani uudenvuodenpäivänä tasavallan presidentin Sauli Niinistön puhetta ja luettuani HS:n 1.1.2021 kolumnin ”Kokoomus ei ymmärrä, että räyhääjästä ei erotu räyhäämällä itse vähän vaisummin”, vahvistui käsitykseni, että nykyinen Kokoomus ei ole enää se puolue johon aikanaan liityin.

Sauli Niinistön puheenjohtajakaudella Kokoomus oli määrätietoinen, maltillinen, rakentava ja humaani. Kokoomus on ollut markkinatalouteen ja faktoihin nojautuva maltillinen oikeistopuolue mutta nyt viime vuosina linja on ollut ponneton ja hukassa.

Vaikka Kokoomuksen ydinarvoja kannankin on todettava, että Savonlinnan seutu on joutunut pahasti varjoon Kokoomuksen kansallisessa politiikassa. Kokoomus on painottanut seutumme näkökulmasta katsottuna liian paljon politiikassaan suuruuden ekonomiaa, Helsinki–Turku–Tampere-kolmion kehittämistä Itä-Suomen kustannuksella.

Keskittämisellä saadaan toki moniin toimintoihin talouden näkökulmasta kustannustehokkuutta, mutta samaan aikaan toimintojaan menettäville alueille on kyettävä löytämään korvaavaa elinvoimaa tukevia toimia.

Olen erittäin tyytymätön kansanedustaja Antti Häkkäsen lausuntoon Länsi-Savo-lehdessä 27.8.2020. Hän toimittajan kirjoittamana totesi ”Etelä-Savon maakunnan sote-ratkaisu tulee tehdä nykyisen maakuntarajan mukaisesti. Häkkäsen mukaan maakunnan tulee pysyä yhtenäisenä. Tämä on hänen mukaansa myös Kokoomuksen kanta puolueena.”

Kysyin joulukuun 18. päivä sähköpostilla Kokoomuksen kansanedustajalta Paula Risikolta sekä puolueen puheenjohtajalta Petteri Orpolta heidän näkemystään Antti Häkkäsen esittämästä ”puolueen kannasta” Etelä-Savon sote-ratkaisuun.

Ilmoitin loppiaisena eroavani puolueesta.

Risikko vastasi samana päivänä sähköpostilla, että kyseessä ei ole puolueen kanta eikä eduskuntaryhmän kanta. Petteri Orpo vastasi joulun jälkeen, että ongelma on maakuntamallissa ja ohitti varsinaisen asian.

Tulkintani mukaan Kokoomuksella ei siis Antti Häkkäsen toteamuksesta huolimatta ole puolueena kantaa alueemme sote-ratkaisuun, mikä on nyt lopettamassa Savonlinnan keskussairaalan toiminnan vuoden 2032 loppuun mennessä.

Alueemme vaikuttamismahdollisuudet ovat yleisesti liian pienet Kokoomuksessa sekä puolueen toiminnan sisältöön. Savonlinnan seudun ihmisiä ja heidän tarpeitaan ei aidosti kuulla sekä huomioida puolueen toiminnassa. Ilmoitin loppiaisena eroavani puolueesta.

Savonlinna on kokenut kovia viime vuosina vaikka toki onnistumisiakin alueemme kehittämisessä on ollut. Nyt on katsottava tulevaisuuteen. Kevään kuntavaalit antavat mahdollisuuden ehdokkaille tuoda politiikkaa ja päätöksentekoa lähemmäksi alueemme asukkaita. Toivottavasti paikallisia ihmisiä kuullaan huomattavasti paremmin ja otetaan mukaan vaikuttamiseen sekä alueen kehittämiseen. Potentiaali Savonlinnan seudulla kyllä riittää tuleville vuosille.

Panu Peitsaro

Savonlinna