Lukijalta: Hyvästit nykyiselle Etelä-Savolle?

Puumalan kunnanjohtajan ehdottama Saimaan maakunnan perustaminen edes semi-läheisessä tulevaisuudessa on tietysti utopiaa, mutta tärkeintä on, että eri vaihtoehdoista keskustellaan.

Yhtä utopiaa kuin on Saimaan maakunta, on se, että nykyinen Etelä-Savon maakunta voisi säilyä enää pitkään nykyisellään.

Pääsyy väitteelleni on se tosiasia, että Sosterin ja Essoten – ja samalla myös Savonlinnan ja Mikkelin – välillä on pysyvä ja jopa syvenevä epäluottamus. Kun näin on, näiden Etelä-Savon napojen yhteistyö ei näytä valoisalta myöskään jatkossa.

Nykyinen Etelä-Savon maakunta on poliitikkojen päättämä kompromissi.

Nykyinen Etelä-Savon maakunta on poliitikkojen päättämä kompromissi, jossa toisilleen kaunaiset kunnat Savonlinna ja Mikkeli pantiin 1990-luvulla yhteen ilman oikeata yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tilanne oli huono jo Mikkelin läänin olemassaoloaikana, mutta sen jälkeen se on vain huonontunut. Siitä paras esimerkki oli taannoinen yritys edes jonkinlaisesta yhteistyöstä Sosterin ja Essoten välillä. Ei minkäänlaisia onnistumisen edellytyksiä.

Hyvää Etelä-Savolle eivät tehneet myöskään Joroisten ja Heinäveden ottamat hatkat, mutta Savonlinnan seudun lähtö maakunnasta merkitsisi sille jo kuoliniskua – vaikka Mikkelissä toisin uhotaan.

Saimaan maakuntaa ei siis tule, mutta Sosterin kosioretki Kuopion ja Kysin suuntaan voi jotakin poikiakin. Voi olla, että Savonlinna ja muut Sosterin kunnat liittyvät Pohjois-Savon maakuntaan. Voi olla, että tuolloin myös loput Etelä-Savon kunnat huomaavat vähäväkisen tynkämaakunnan viheliäisyyden ja tulevat perässä – jolloin historiallinen Savon maakunta syntyisi uudelleen.

Utopiaa varmasti tämäkin – mutta jonkun uuden Saimaan maakunnan perustamista ainakin himpun verran realistisempi?

Jari Rusanen
Savonlinna