Lukijalta: Ooppera-avustuksesta tuli farssi

Jotkut yrittävät luoda kuvaa, että oopperakulttuuri olisi kansankulttuuria. Totta se on siinä mielessä, että kaikkea kulttuuria kuluttavat kansalaiset, mutta kaikkea kulttuuria eivät kuluta kaikki kansalaispiirit. Suomessa ooppera ei varmaan koskaan ole ollut laajojen kansalaispiirien kulttuuria. Mutta kun nyt päätös Savonlinnan ooppera-avustuksista on mennyt farssiksi, asia saattaa kiinnostaa uusia kansalaispiirejä.

Vuoden 2017 talousarvion käsittelyn yhteydessä käytiin keskustelu kaupunginhallituksen avustusmäärärahoista. Talousjohtaja vastasi valtuuston puheenjohtajan kysymykseen, että valtuuston päätöksellä ei sidota määrärahaa kaupunginhallituksen yli. Avustusmäärärahaa ei siten sidota esimerkiksi oopperan avustukseen. Päätös on siis yksin kaupunginhallituksen käsissä.

Mutta miten sitten kävikään? Kaupunginhallituksen kokouksessa 5.3.2018 kaupunginjohtaja esitti oopperalle 352 000 euron avustusta.

Päätöksentekohetkellä kaupunginhallitukselta oli salattu, että avustus olikin jo maksettu oopperalle 12. helmikuuta, kolme viikkoa ennen kuin kaupunginhallitus päätti asiasta. Asia paljastui kaupunginhallitukselle vasta kesäkuussa. Jos kh olisi päättänyt jakaa 352 000 euroa muille kuin oopperalle, kh olisi tehnyt tietämättään päätöksen, jota ei olisi voinut panna täytäntöön, sillä virkakoneisto oli jo käyttänyt rahat ilman kaupunginhallituksen hyväksyntää.

Kaupungin hallintosäännön mukaan vallan pitäisi olla kaupunginhallituksella, mutta virkamiehet olivat maksaneet ooppera-avustuksen ennen kuin siitä oli edes päätetty.

Oopperaa väitetään kansankulttuuriksi, mutta miten se voi olla sitä, kun kansa ei saa edes päättää asiasta. Jos kaupunginhallituksen avustusmäärärahoja ei ole sidottu tiettyyn tarkoitukseen, miten virkamiehet saattoivat maksaa rahat oopperalle ennen kuin oli olemassa kaupunginhallituksen päätöstä asiasta? Kyseessä ei enää ole farssi vaan virkamiesten toimivallan ylitys. Virkamiehet riistivät vallan luottamushenkilöiltä, kansan edustajilta.

Kaikki edellä oleva käy ilmi julkisista asiakirjoista. Kiinnostaako asia oopperaa kritiikittömästi ylistävää mediaa?

Juha Kukkonen
Kaupunginhallituksen jäsen (ps.)
Savonlinna