"Olkaa aktiivisia" — Rovasti Toivo Loikkanen kannustaa mielipidekirjoituksessaan seurakuntalaisia ehdottamaan toimintaa

seurakunnan toimintaan tarvitaan lisää myös ”matalan kynnyksen” toimintaa eli erilaista ihmisten yhdessä olemista. Tässä voin heittää pallon reilusti myös teidän seurakuntalaisten suuntaan.

Vähän aikaa sitten tällä palstalla oli kaksi mielenkiintoista kirjoitusta, jotka liittyivät vahvasti myös seurakunnan toimintaan ja uskon kysymyksiin. Toinen liittyi erityisesti ikäihmisiin ja toinen taas lapsiin ja nuoriin. Toisen kirjoittaja oli Eino Honkanen Kerimäeltä ja toisen Juhani Heiska Savonlinnasta. (Itä-Savo 11.9.2017).

Eino Honkanen toivoi, että ikäihmisille olisi tarjolla seurakunnan toiminnassa muutakin kuin Raamatun lauseita ja virren veisuuta. Hän ehdotti bingon järjestämistä. Näillä kysymyksillään ja ehdotuksillaan Eino Honkanen ehkä huomaamattaan tarttuu laajempaan kysymykseen siitä, mitä seurakunta on ja mitä sen toiminta voi olla.
Seurakunnan perustoiminnassa virret ja evankeliumin sanoma armosta on ”peruskauraa” tai rukiista evästä, jota tarjotaan erityisesti messuissa ja myös monissa tilaisuuksissa. Sana ja sakramentit (kaste ja ehtoollinen) kuuluvat seurakuntaan.
Mutta seurakuntaan tulisi kuulua myös Honkasen peräänkuuluttamaa yhdessä oloa, yhteen tulemista ja toinen toisensa kohtaamista. Seurakunta on yhteisö, myös arjen elämän jakamisen ja yhdessä tekemisen yhteisö. Kerimäellä on oikeastaan ainakin kahdenlaista linjaa toiminnassa: On yleiskirkollista perustoimintaa ja sen odotusta ja on vahvasti evankelioinnin värittämää toimintaa, joka voi ymmärrettävästi osalle tuntua vieraalta. Toiminnan tulisi olla kuitenkin sellaista, että kaikki kokevat turvallisena mukana olemisen.

Joskus kirkkoa arvostellaan siitä, että evankeliumin sanaa ei ole tarpeeksi esillä. Tästä näkökulmasta voisi ajatella, että sitä on tarpeeksi ja ehkä jopa tilaisuuksien määrässä liikaa. Ja edelleen voi ajatella, että seurakunnan toimintaan tarvitaan lisää myös ”matalan kynnyksen” toimintaa eli erilaista ihmisten yhdessä olemista. Tässä voin heittää pallon reilusti myös teidän seurakuntalaisten suuntaan: Olkaa aktiivisia ja ehdottakaa erilaista toimintaa! Tulkaa toiminnan junailijoiksi. Me työntekijät voimme olla mahdollistamassa sitä ja seurakunnan tilat voivat olla nykyistä enemmän käytössä. Voimme myös työntekijäporukalla miettiä, miten vahvistamme tätä puolta. Järkeviä mahdollisuuksia on varmasti monia!

Kerimäellä tiistaiaamupäivisin kokoontuvassa ikäihmisten kerhossa, virkistyskerhossa on sekä hengellistä että muuta ohjelmaa. Voimme pyrkiä vielä monipuolisempaan toimintaan siinä. Muuten kyse on mahdollisuudesta toteuttaa yhteistyössä seurakunnan kanssa erilaista toimintaa.
Juhani Heiska kirjoitti siitä, kuinka yhteiskunnassa pyritään uskontoneutraaliin tilanteeseen monissa toiminnoissa. Viimeksi tämä on tullut esille uudessa varhaiskasvatuslaissa ja sen tulkinnoissa. Asia on todella Heiskan kuvaamalla tavalla: Oikeastaan ei ole arvoneutraalia toimintaa vaan aina on jokin arvo tai ideologia taustalla. Uskonnonvapautta pitää kunnioittaa, mutta meille enemmistön taustana olevan kristillisen perinteen poistaminen on tosiaan kysymyksiä herättävää. Nyt varhaiskasvatuksen osalta ensimmäisten tulkintojen jälkeen on mm. Joensuussa palattu aikaisempiin käytäntöihin. Savonlinnan tilanne on kaiketi selviteltävänä tältä osin.
Kiitos, Eino Honkanen ja Juhani Heiska, hyvistä kannanotoista ja ehdotuksista!

Toivo Loikkanen
Rovasti, aluekappalainen
Savonlinna/Kerimäen kappelisrk

Tiina Ojutkangas

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.