Lukijalta: Olen eri mieltä, Lea!

Kiitos kysymästä, mitä mieltä olen Kallislahden koulusta. Huomaan olevani jyrkästi eri mieltä kanssasi, Lea Sairanen.

Ensiksikin, meillä kaikilla on oikeus valita melko vapaasti asuinpaikkamme. Yhteiskunnan tasavertaisina jäseninä voimme olettaa saavamme veronmaksajille kuuluvia palveluja oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. Maaseudulla asuvina olemme toki tottuneet siihen, että monet palvelut on haettava kaukaakin, ihan omalla kustannuksella!

Kun on kysymys maaseutukoulusta, kuten Kallislahti, ajattelen ensisijaisesti lasten koulupäivän pituutta, toiseksi vanhempien mahdollisuutta elää kylällä ja hoitaa ammattiaan ja kolmanneksi kyliemme mahdollisuutta kehittyä ja kukoistaa kurjistumisen sijaan.

Kokoomuslaisena ymmärtänet markkinataloutta ja markkinointia eli, että tarjonta lisää kysyntää. Koulu kylällä houkuttelee muuttajia ja tuo elämää kylälle. Elinvoimainen kylä luo elinvoimaa koko kaupunkiin. Kaupunki nääs on osiensa summa, ei vain Olavinkatu ja sen lähiympäristö.

Kyläkouluasiassa olemme Savonlinnassa tähän saakka eläneet eri tavoin kuin monet kunnat. Olemme kulkeneet vastavirtaan säilyttämällä koulumme. Eikös tämä olekin hieno asia sivistyskunnalle ja tulevalle kulttuuripääkaupungille? Siitä pitäisi olla reilusti ylpeä.

Kun ei parempaa keksitä, niin kurmuutetaan niitä, jotka vähiten pystyvät puolustautumaan.

On ikävää, että paikallisen kokoomuksen valtuustoryhmästä vain kaksi näyttää puolustavan maaseutukouluja. Kylien elinvoima ei paljon kiinnosta edes liitoskunnista tulevia edustajia. Valitettavasti.

On harmi, että paikalliset demarit, jotka kovasti arvostelivat edellistä maan hallitusta keskittämisestä, ovat sortumassa samaan kaupungin sisällä!

Entäs sitten vihreät? Puolue pyrkii kovasti hakemaan kannatusta maaseudulta, mutta ymmärtää erittäin heikosti esimerkiksi maatalousväestön elämää (vrt. suhtautuminen Kallislahden kouluun ja Lauri Kososen valtuustoaloite koskien lihaa ja maitotaloustuotteita).

Miksi vanhemmat vievät lapsia päivähoitoon Kellarpeltoon? Olet Lea huomannut, että kaupunki ei järjestä palvelua Kallislahdessa! Jos vanhemman työ on Sulkavalla, Rantasalmella tai vaikka Juvalla, on illoin ja aamuin ajettava Kellarpellon kautta lasten päivähoidon takia! Onko tämä mielestäsi kohtuullista? Kylä tarvitsee myös oman päivähoidon!

Oppilaskohtaiset yksikkökustannukset pienessä koulussa ovat suuremmat kuin isossa koulussa. Tätä hokemaa kyläkoulujen vastustajilta kuulee jatkuvasti. Tällä logiikalla maakuntaan riittäisi yksi koulu. Sillä saataisiin oppilaskohtainen yksikköhinta pieneksi! Jokainen kyllä tuntuu ymärtävän miksi Salessa ruoka maksaa enemmän kuin Prismassa, mutta kouluihin asti ymmärrys ei tunnu riittävän!

Mielestäsi luottamushenkilön tehtävä on luottaa virkamiesten valmisteluun! Minun mielestäni hyvät päätökset syntyvät keskinäisestä vuorovaikutuksesta. Ei sokeasta luottamisesta. Mihin ihmeeseen luottamushenkilöitä tarvitaan, jos ei koskaan voi kyseenalaistaa valmistelua? Itse olen monesti tullut kokoukseen varman mielipiteen kanssa, mutta keskustelujen jälkeen todennut olleeni väärässä. Näin voi käydä myös virkamiehille. Takinkääntö on tavoiteltavaa, jos huomaa olevansa väärässä. On oltava varaa antaa periksi.

Satojen tuhansien tai jopa miljoonien investoinnit Kallislahden kouluun ovat hätävarjelun liioittelua! Sen ymmärtää jokainen tervettä järkeä käyttävä. Jos hirsiseinää on hieman korjattava, se hoituu vähemmälläkin rahalla. Miljoonia tarvitaan vielä moniin muihin pilaantuviin kohteisiin. Mielestäni ei ole oikein pelotella päättäjiä kohtuuttomilla kustannuksilla.

Monissa kunnissa on todettu, ettei koulun lakkauttamisesta tullutkaan luvattuja säästöjä. Meilläkin tämä on nähty mm. Kerimäen lukion lakkauttamisen yhteydessä.

Kun talous on tiukalla, on tehtävä jotain. Kun ei parempaa keksitä, niin kurmuutetaan niitä, jotka vähiten pystyvät puolustautumaan. Oppilaskato on merkittävä keskikaupungilla. Sitä ei Kallislahden lakkautuksella oikaista.

Koulujen vastakkainasettelulla ei saavuteta mitään hyvää. Siksi sitä, Lea hyvä, tulisi välttää. Miksi syyllistät kallislahtelaisia siitä, että he pitävät omia puoliaan. Heillä on oikeus siihen. Meidän päättäjinä pitäisi puolustaa kaikkia kaupunkilaisia, eikä syyllistää heitä. Kallislahtelaisetkin maksavat veroja palvelujensa katteeksi.

Matti-Pekka Parkkinen
Kaupunginvaltuuston jäsen (kesk.)