Lukijalta: Turvamme on Nato, yksin ei jakseta

Suomen pitää liittoutua säilyttääksemme itsenäisyytemme.

Kautta historian on sodittu. Voittajat ovat rajoja siirrelleet, maita vallanneet ja pienempiä kansoja alistaneet. Sotatoimet ovat lakien vastaisia, mutta eivät estettävissä.
Ihmisen ominaisuuteen kuuluu myös tuhoamisvietti, hän käyttää sitä. Ei tarvita kuin yksinvaltainen johtaja, joka luonnevian harhauttamana aloittaa sodan.
Suomessa ei ole ollut näin pitkää rauhanaikaa aiemmin. Maailmanpolitiikan ja venäläisten mielialojen valossa on todennäköistä, että Suomikin joutuu joskus sotaan. Myös presidentti Vladimir Putinin vierailu ja Suomen onnittelemattomuus todistavat, ettei Venäjä ole mieltänyt Suomen irtautumista heistä vielä sadankaan vuoden jälkeen.

Toisen maailmansodan jälkeen maailmassa oli kaksi suurvaltaa, USA ja Neuvostoliitto. Neuvostoliiton romahdettua Venäjä alkoi potea pikkujättiläisen fobiaa.
USA on suurvalloista ykkönen, Kiina kapitalistisen teollisuusoppien hyödyntämänä lienee kakkonen. Intia väkirikkaana ja kehittyvänä läntisen teollisuuden alihankkijana on tulossa kolmanneksi. Venäjä on luisumassa suurvaltapelissä vasta neljänneksi.
Tämä on tuottanut Venäjälle kestokrapulan. Tätä lievitetään sotatoimin ja sota-arsenaalilla pullistelemalla. Venäjän päänsärky on palauttaa maailmaan nokkimisjärjestys.
Suomen 100-vuotisjuhlavuonna Venäjän nationalistit ovat alkaneet kyseenalaistaa itsenäisyytemme oikeutusta. Siellä kytee haaveita, joissa Suomi kuuluu jälleen Venäjälle.

Jos Suomi lähettäisi ystävyyden rapauttamispuheista Venäjälle nootin, vastaus olisi, meillä on kansalaisilla sananvapaus. Sehän on tiedossa: oppositiojohtajat siellä syyllistyvät rikoksiin ja tutkintavankeudessa on sydänkuolleisuus korkea.
Venäjän mukaan pienillä mailla ei ole elintilaa. Huolestuttavaa puhetta globalisaation maailmassa. Miten pienet valtiot pärjäävät sodassa? Vastaus: yksin eivät mitenkään. Eivät ole aikaisemminkaan pärjänneet.
Suomi pärjäsi talvisodassa näennäisesti yksin. Meitä auttoivat silloin kovat pakkaset ja vihollisen ylimielinen aliarvioiva asenne. Jatkosodassa Hitlerin Saksa oli pelastuksemme.
Kerrotun perusteella on selvää, että Suomen pitää liittoutua säilyttääksemme itsenäisyytemme. Yksin emme pärjää suurta vihollista vastaan sodassa, jota käydään nykyasein. Ainut realistinen turvamme on Nato. Kaikki muu on haihattelua.

Venäjä ei tykkää siitä, että Naton lähestyy heidän rajojaan, ja se pelottelee vastatoimilla. Venäjä vastustaa oman turvallisuutensa nimissä Natoa.
Kaikki tämä on bluffipeliä, koska Nato on puolustusliitto. Nato ei ole hyökännyt mihinkään maahan eikä hyökkää. Suomen kuuluminen Natoon nostaa hyökkäyskynnystä vastaamme kolmanteen potenssiin.

Matti Paajanen
Mikkeli

Sirpa Silmäri

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.