Lukijalta: Itä-Savon tulevaisuus huolestuttaa – Kuka kuulee kuntalaisia?

Savonlinnassa on osa päättäjistä jo iloinnut, että jäämme tulevaisuudessa Etelä-Savon hyvinvointialueeseen. Nyt on vielä hyvä iloita, sillä ilo voi olla lyhytaikainen. Siitä kiitos Keskustan valtakunnalliselle poliittiselle ohjaukselle.

Muutoksia ei sallittu, mentiin vanhakantaisesti maakunta edellä ja siitä pidetään tiukasti kiinni. Niin tiukasti, että uhattiin Marinin hallitusta jo aiemmin pertunmaalaisen Keskustan ministerin Jari Lepän toimesta.

Keskusta ei omalla toiminnallaan anna kunnille demokraattista päätöksenteko-oikeutta, vaan päätöksenteko viedään edemmäksi kuntalaisilta. Heiltä, joita eniten tämäkin päätös koskettaa.

Päätöksessä keskeisintä ovat palvelut, joita kaikki ikäluokat tarvitsevat ja jokainen jossain oman elämänsä vaiheessa joutuu niihin turvautumaan. Päätös ei vie, eikä heikennä palveluita pertunmaalaiselta ministeriltä, eikä Keskustan puheenjohtaja Saarikolta, vaan Savonlinnan alueen kuntalaisilta. Savonlinnan kaupunginvaltuustossa sen ymmärsi enemmistö valtuutetuista.

Ymmärrettiinkö valmistelun kuluessa se, että demokratian perusajatuksena on, hallintovallan edustajien toteuttama kansan tahto. Kuntalaisten tahto ei ollut Etelä-Savon suunta. Heistä enemmistö kannatti Pohjois-Savoa, sillä tiedossa on, että muutokset tulevat viemään savonlinnalaisilta sairaalan yhteispäivystyksen, viimeistään maakuntahallinnon toimesta.

Miksi vastoin valtuuston tahtoa lähdettiin neuvottelemaan edes Etelä-Savoon? Sote-lakiluonnoksen lausunnon antaminen ei sitä vaatinut. Valmistelu oli alun perinkin kummallinen. Neuvottelut käydään yleensä silloin, kun päätökset antavat siihen oikeuden.

Sote-lainsäädäntöön kirjatut talouslaskelmat eivät tule missään tapauksessa mahdollistamaan Etelä-Savon hyvinvointialueella kahden yhteispäivystyksen sairaalan ylläpitoa köyhtyvässä ja väestöltään vähenevässä Etelä-Savossa. Savonlinnan keskussairaalan elinaika voi siis jäädä hyvin lyhyeksi. Olen ymmärtänyt myös, että lisärahoitusta ei tulla saamaan.

Kuntalaisten tahto ei ollut Etelä-Savon suunta.

Meillä olisi ollut hyvä mahdollisuus saada Kuopion yliopistollisen sairaalan puolelta lääkärityövoimaa ja yhteistyötä, josta alueemme kuntalaiset olisivat hyötyneet. Tätä ei sallittu, vaan arvosteltiin ja hyökättiin, jopa omia Keskustan kuntapoliitikkoja vastaan. Politikoinnilla vietiin mahdollisuus, josta olisimme varmasti hyötyneet. Politikointi olisi tullut unohtaa tämän tärkeän päätöksen yhteydessä. Ei kiristää, ei syyllistää, eikä unohtaa Itä-Savon sairaanhoitopiirin jäsenkuntia, eikä varsinkaan kuntalaisia.

Työtä tehtiin paljon ja otimme kuntalaistemme huolen vakavasti. Savonlinnalainen kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) ei paljon kuntalaisia ajatellut, vaan Keskustan valtakunnan politiikkaa noudattaen unohti, mistä on kotoisin.

Kiitän kaikkia yhteistyössä olleita.

Tulevaisuudessakin tarvitaan demokraattista kansanvaltaa ja yhteisiä päätöksiä.

Eija Stenberg

Puheenjohtaja

Savonlinnan Sosialidemokraattinen kunnallisjärjestö ry