Lukijalta: Liikennevalot pois Kauppatorilta!

Itä-Savo-lehdessä 3.7.2019 ihmetellään Olavinkadun ruuhkaa Kauppatorin risteyksessä ja sitä, miksi siinä lännestä päin tullessa ei ole kaistaa oikealle kääntyville.

Minä taas ihmettelen, miksi Kauppatorin risteyksessä liikenne soljui sujuvasti ilman ruuhkaa ja jonoja vaikka oli katuremontti eikä ollut liikennevaloja. Siihen on aivan yksinkertainen selitys. Risteyksessä liikkuneet noudattivat tieliikennelain mukaisia väistämissääntöjä. Kun liikennevalot otettiin käyttöön kesäkuun puolessa välissä, niin Olavinkatu ruuhkautui.

Ruuhka syntyy nimenomaan noista liikennevaloista. Näkemykseni mukaan Olavinkadulla tarvitaan liikennevalot vain Kirkkokadun risteyksessä. Siinä olevat valot toimivatkin erittäin hyvin.

Hernemäen ja Kyrönsalmen sisääntuloteillä on kiertoliittymät, samoin Olavinkadulla Brahenkadun liittymässä. Myös Viiskulman risteykseen on tulossa kiertoliittymä. Miksi sitten ei Kauppatorin risteykseen?

Tiedän kaupungin virkamiesten vastauksen. Kiertoliittymä veisi liikaa tilaa ja pienentäisi torialuetta, eikä tätä vaihtoehtoa siksi ole edes ajateltu, eikä risteyksen suunnitelmaa voi enää muuttaa, kun ne valotkin siellä jo ovat. Lisäksi uuden suunnitelman mukaan tielinjat tulevat muuttumaan, jne.

On totta, että Kauppatorin risteykseen ei tilaa vievä ympyrän muotoinen kiertoliittymä sovikaan. Lähtökohtana pitäisikin olla hyvin toiminut tilanne ennen liikennevalojen käyttöön ottoa ja sen perusteella tehtävä paikallinen sovellus.

Aivan ensimmäiseksi tulisi laittaa risteykseen muutaman viikon pituinen jakso, jossa liikennevalot olisivat pois päältä ja tälle ajalle kunnollinen ympärivuorokautinen seuranta kuinka liikennevirrat sujuvat risteyksessä. Siitä saatujen tulosten perusteella sitten suunnittelemaan.

Nyt on vielä mahdollisuus vaikuttaa ja saada muutosta, kun alueelle suunniteltu kaavamuutos on vielä nähtävillä ja kaupunkilaisten kommentoitavana 8.7.2019 saakka. Kaupunkilaiset käyttäkää tätä vaikuttamismahdollisuutta hyväksenne.

Torsti Aspivaara

Savonlinna