Lukijalta: Taistelu tuulimyllyjä vastaan — Toivon nykyisiltä päättäjiltä kanttia saattaa palveluverkko talouden kantokyvyn tasolle

Kallislahden koulun säilyttämisessä Savonlinnan päättäjät yrittävät onnistua siinä, missä monet kasvukeskukset epäonnistuvat. Esimerkiksi kansallisessa kaupunkiverkkotutkimuksessa Joensuun seutu nousi kuudenneksi vahvimmaksi kaupunkiseuduksi.

Kasvusta huolimatta kylien tilanne on sellainen, ettei syntyvyys ja väkimäärä mahdollista totutun kaltaisen kouluverkon säilyttämistä. Joensuun tarkastuslautakunnan jäsenenä minulla on hyvä kuva siitä, miten täällä syntyvyysennusteet otetaan huomioon poliittisissa päätöksissä.

Savonlinnan tilanne on paljon huonompi. On ymmärrettävää, että moni haluaa säilyttää koulun omalla kylällään. Vähenevien resurssien ja pienenevien ikäluokkien aikana se ei vain ole mahdollista.

Säästöt kannattaa tehdä seinistä, ei sivistyksestä. Sivistys- ja koulutoimen tarkoituksena ei pidä olla aluepoliittisten näkökulmien huomioiminen, vaan parhaiden eväiden tarjoaminen lapsille ja nuorille heidän tulevaisuuttaan ajatellen. Voidaankin miettiä, onko alle 30 tai jopa alle 40 lapsen kouluilla tulevaisuutta?

Keskustelu Kallislahden koulun tulevaisuudesta on ollut värikästä. Lopettamisaikeita verrattiin mauttomasti myös koulukiusaamiseen. Vertaus on jopa loukkaavaa heitä kohtaan, joille koulu ei pysty tarjoamaan henkisesti ja fyysisesti turvallista ympäristöä.

Koulukiusaaminen on vakava ongelma, jonka seurauksista lapsi ja nuori voi kärsiä pitkälle aikuisikään. Kouluverkon tarkastelussa ei ole kysymys kiusaamisesta, vaan resurssien käytön optimoimisesta.

Toivon nykyisiltä päättäjiltä kanttia saattaa palveluverkko talouden kantokyvyn tasolle. Muuten seuraavilla on edessä vielä rajumpi karsiminen. Siihen miten tähän asti on eletty ja mihin nykyisellään on totuttu ei ole enää pitkällä aikavälillä varaa. Joku aina maksaa luutuneiden rakenteiden ylläpidon. Savonlinnan koulutoimessa maksumiehiksi joutuivat nyt suurten yksikköjen lapset ja nuoret.

Juho-Petteri Malinen
Sudeettisavonlinnalainen