Toivo Loikkanen: Henkinen lukko auki Itä-Savossa ja Etelä-Savossa!

Lamaannus voi iskeä, mutta eteenpäin pitää kuitenkin päästä! Vuoden 2017 loppuaika tarjosikin jo myös positiivisia uutisia Savonlinnan seudulle ja koko Etelä-Savolle.

Vuosi 2017 oli maassamme vihdoin parempien talousnäkymien aikaa! Niitä olimme pitkään jo kaivanneetkin.

Samaan aikaan omalla alueellamme, Itä-Savossa ja koko Etelä-Savossa, tuntui vahvana vielä taantuma-aika. Siihenkin on onneksi joitakin valoisia muutosmerkkejä ollut jo näkyvissä.

Itä-Savossa ja Etelä-Savossa on siis syytä nostaa pää pystyyn ja mennä eteenpäin.

Savonlinnan alueella vuosi 2017 tuntui erityisen synkältä. OKL:n lakkauttaminen ja sen myötä toivottu, kuitenkin köykäiseksi jäänyt kompensaatiopaketti olivat suurin synkkyyden aiheuttaja. Lisäksi vuoden aikana saimme monia konkurssiuutisia. Mielialat olivat melko matalalla ja siihen oli myös aihetta.

Vanha sanonta kuitenkin kuuluu, ettei ”saa jäädä tuleen makaamaan” vaan on mentävä eteenpäin. Lamaannus voi iskeä, mutta eteenpäin pitää kuitenkin päästä! Vuoden 2017 loppuaika tarjosikin jo myös positiivisia uutisia Savonlinnan seudulle ja koko Etelä-Savolle.
Jo ennen vuoden lopun muutamia hyviä uutisia seurasimme ilolla Rantasalmen Järvisydämen uuden suuren matkailuinvestoinnin valmistumista, kun sinne valmistui uusi kylpylä. Sille ja koko yritykselle pitää toivottaa parasta menestystä rohkeiden investointien jälkeen ja myötä!

Vuoden lopulla kerrottiin Metsä Woodin Punkaharjun tehtaan laajennuksesta, joka valmistuu 2019 ja tuo kymmeniä suoria työpaikkoja ja sen lisäksi vaikuttaa välillisesti. Julkisista hankkeista Laitaatsalmen uusi silta otettiin käyttöön joulukuulla ja rakentaminen jatkuu. Mikkeliin tuli hyviä uutisia kaupunkiin perustettavan Fujitsun tiedonhallinnan osaamiskeskuksen myötä. Senkin kerrotaan työllistävän ison määrän ihmisiä.

Yksi erityinen ilonaihe ainakin minulle on maakunnan sisällä uuden suunnan ja sävyn saanut yhteistyö. Se on näkynyt muiden muassa Mikkelin ja Savonlinnan sairaanhoitopiirien hienossa yhteistyössä soten tulon kynnyksellä.

Myös maakuntahallinnon suunnalta kuuluu vireitä uutisia. Oma OP-aluepankkimme on jo 2011 laajentunut, kun tuolloin Mikkelin, Savonlinnan, Pieksämäen ja Juvan OP:t yhdistyivät.

Nyt huhtikuun alusta pankki laajenee lähes maakunnan kattavaksi ja maakuntarajan ylikin, kun Haukivuoren, Heinäveden, Hirvensalmen ja Sulkavan OP:t liittyvät osaksi Suur-Savon Osuuspankkia. Henki on hyvä ja eteenpäin katsova.

Niin pankkimme haluaa olla rakentamassa maakunnan tulevaisuutta.
Itä-Savossa ja Etelä-Savossa on siis syytä nostaa pää pystyyn ja mennä eteenpäin.

On tietysti selvää, että menneet menetykset ja alueen ongelmat tai haasteet eivät poistu vuosiluvun ja hyvien aikeiden myötä. On kuitenkin aika myös muutosten sietämisen ja niihin tyytymisen ohella pyrkiä löytämään uusia avauksia ja olemaan rohkeasti liikkeellä.

Maakuntamme alue ei ole yrittämisen osalta maamme parhaita, mutta mahdollisuuksia varmasti on myös olemassa ja niitä voi yrittää myös luoda.

Paljon saadaan aikaan myös yhteistyötä tiivistämällä ja kehittämällä sekä asenteita ravistelemalla. Siksi alkaneeseen vuoteen voi lähteä jopa uusin ja toiveikkain ajatuksin ja odotuksin!
”Ei saa jäädä tuleen makaamaan. Eteenpäin!”.

Toivo Loikkanen
Rovasti,
Suur-Savon OP:n hallintoneuvoston pj.