Lukijalta: Syödään lähiruokaa

Monipuolinen, lähellä tuotettu kotimainen ruoka kuuluu julkisen sektorin ruokaloihin itsestäänselvyytenä. Harhaanjohtavilla ja puutteellisilla laskelmilla yritetään tarkoitushakuisesti syyllistää suomalaisia tuottajia, joiden pitkäaikainen ja määrätietoinen osaamisen kehittäminen on johtanut maailmanlaajuisestikin katsottuna ensiluokkaisten ja eettisesti kestävien elintarvikkeiden tuottamiseen.

Media myllyttää ilmastoahdistusta ja siihen yritetään reagoida jokapäiväisillä arjen teoilla, kuten omien ruokailutottumusten muuttamisella. Keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Anne Kalmari on tehnyt valmiin valtuustoaloitteen, jossa vaaditaan tuontiruuan määrän puolittamista kaupungin tai kunnan ruokapalveluissa vuoteen 2025 mennessä, erityisesti kehotetaan välttämään soijaa ja riisiä.

Naudasta ollaan tekemässä ilmastopahista, mutta omien hiilijalanjälkien seuraaminen ei tunnu kiinnostavan. Kukapa nyt luopuisi saavutetusta elintasostaan maailman pelastamiseksi?

Itä-Savon keskustanaiset kannustaa kaikkia suosimaan lähiruokaa ja seuturuokaa, koska se on puhdasta, vastuullisesti tuotettua ja helposti jäljitettävissä. Lähiruoan suosiminen on myös paikallistalouden ja työllisyyden tukemista, sekä ekologista, perustuen vähäisempiin ruokakilometreihin.

Haastamme kotitaloudet paitsi lisäämään lähiruoan osuutta, myös vähentämään ruokahävikkiä. Hävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa. Jokainen suomalainen heittää keskimäärin 23 kiloa syömäkelpoista ruokaa pois. Kannustamme siis myös omien kulutustottumuksien päivittämiseen.

Anne Herttuainen

Keskustanaisten Itä-Savon piiri

puheenjohtaja

Savonlinna

Savonlinna