Lukijalta: Metsäalalla suuri merkitys suomalaisessa biotaloudessa

Metsä merkitsee meille suomalaisille paljon, ja keskustelua metsäasioista syntyy helposti. Mielipiteitä ja tunnetta asian ympärillä riittää.

Metsien käytöllä on suuri rooli Suomen tulevaisuudessa, vaikka tämä ehkä hämärtyi Nokian ja muiden tietoteknisten rynnistysten aikana. 2000-luvun alussa ala näytti jo auringonlaskun alalta.

Nyt on toisin. Suomi kulkee metsäteknologiassa maailman kärjessä, ja uusia investointeja on tehty ja toivottavasti tehdään lisää. Tämä tarkoittaa työpaikkoja ja uusia ekologisempia tuotteita.

Metsien kasvu on parantunut tuplasti viidenkymmenen vuoden aikana. Metsien hiilivarasto on kasvanut 1,7-kertaiseksi 1960-lukuun verrattuna. Voi hyvin puhua menestystarinasta. Puuta käytetään rakentamisessa, kangaskuiduissa, lääkkeissä, kemikaaleissa, funktionaalisissa elintarvikkeissa, muoveissa, kosmetiikassa, älypakkauksissa ja bioöljyssä.

Kaikki se, mikä tehdään öljystä, voidaan tehdä puusta ja enemmänkin. Raaka-aine löytyy läheltä. Puun osuutta voidaan lisätä merkittävästi meille suomalaisille arkisissa asioissa. Savonlinnan Kuitulaboratoriolla on tässä tutkimus- ja tuotekehitystyössä jo nyt tärkeä rooli. Kuitulaboratorioon on yhteisesti panostettava ja kehitettävä siitä valtakunnan ykköstoimija.

Tieverkon kunto ja muu infra vaatii panostuksia. Puu kulkee pyörillä, ja liikenteen lisääntyessä riskit tiestölle kasvavat. Kunnostettavia teitä on paljon. Metsäbiotalouden arvonlisää ja verotuloa pitää palautua puun alkulähteille. Verotuksen kannustavuutta pitää lisätä siten, että metsäyrittäjyyttä tuetaan. Osaamiseen ja metsänomistajien neuvontaan on panostettava.

Metsänomistamisen täytyy olla kannattavaa ja motivoivaa. Iso kysymys Itä-Suomelle on, miten metsän verot palautuvat puun juurelle, puun kasvupaikan kotikuntaan? Keskusteluissa on esillä metsien käsittely, monimuotoisuus ja suojelutavoitteet. Metsälainsäädäntö antaa nykyään paljon vapauksia metsänomistajille toteuttaa omia tavoitteitaan. Sama vapaaehtoisuus täytyy turvata metsien suojelussakin. Pitää nähdä metsä puilta.

Panu Peitsaro
Eduskuntavaaliehdokas (kok.)
Savonlinna

Luetuimmat

Kommentoidut