Lukijalta: Ympäristömelulle laitettava suitset

Jaan Itä-Savon mielipidepalstalla 29.6. esitetyn huolen vesijetteilyn aiheuttamista haitoista.

Olen viime päivinä vesiskootterien pärinää ja voimakkaiden moottoriveneiden röhähtelyä Savonlinnan rannoilla kuunnellessani miettinyt, mikä vaikutus räjähdysmäisesti kasvaneella vesiliikennemelulla mahtaa olla norppiin ja muihin Saimaan järviluonnon eläimiin.

Ja onko järvessä uivilla eläimillä mitään mahdollisuuksia ehtiä karkuun, jos moottoroitu vesikulkuneuvo tulee tuhatta ja sataa kohti?

Ihmettelen, miksi melua tuottavalle revittelylle ja turhanpäiväiselle bensanpoltolle ei saada suitsia. Pitääkö ikiroudan arktisilla alueilla kokonaan sulaa tuhoisin seurauksin ja Suomenkin ilmaston muuttua ihmiselle sietämättömäksi ennen kuin ilmastonmuutoksella voidaan perustella turhanpäiväisten viihdeajojen täyskielto vesillä ja maissa?

Eikö Savonlinna voisi profiloitua leppoisamman menon tyyssijaksi, jossa oikeasti, eikä vain matkailumainoksissa, annettaisiin arvo saasteettomuudelle, luonnonrauhalle ja hiljaisuudelle? Sellaiselle olisi tilausta niin kaupunkilaisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa ja toteutukselle nyt kulttuuripääkaupunkiprojektin yhteydessä mitä mainioimmat mahdollisuudet.

Tällä hetkellä melusaastetta on liikaa siellä täällä. Isojen vesien äärellä maltillisempikin ääni kantaa pitkälle, kovasta metelistä puhumattakaan. Ja kun väkimäärä turismin myötä täällä moninkertaistuu, tulee ääntäkin vääjäämättä lisää.

Melupäästöt tulisi ottaa kriittiseen tarkasteluun siinä missä muutkin saastepäästöt. Ympäristöviranomaisilla olisi tässä näytön paikka. Ja myös poliisilta toivoisi aktiivisempaa puuttumista häiritsevään käyttäytymiseen.

Tiina Pulkkinen

Savonlinna