Lukijalta: Sairaanhoidon yksityistäminen on uhka ja mahdollisuus

Vaikka Sosterin erikoissairaanhoidon yksityistämisratkaisu ei vielä kirkossa kuulutettu olekaan, sen toteutuminen näyttää todennäköiseltä. Ulkoistaminen / yksityistäminen tulee kalliiksi savonlinnalaisille veronmaksajille, mutta kyseessä on selkeä arvovalinta: haluammeko mieluummin oman erikoissairaanhoidon vai pari yksikköä halvemman veroprosentin. Molempiin ei mahdollisuuksia ole.

Jos Sosteri ulkoistaa erikoissairaanhoidon vaikkapa Mehiläiselle, tuo ylikansallisessa omistuksessa oleva firma pyrkii tietysti voiton maksimointiin. Nykyisestään ei tilanne savonlinnalaisten näkökulmasta tällöin parane, koska euro tärkeimpänä konsulttina ei tunne sääliä eikä laupeutta. Mehiläinen ja muut vastaavat ovat menestyviä yrityksiä, eivät mitään hyväntekijöitä.

Savonlinnan seudun väkiluku on nyt hurjassa laskussa, ja jos suuntaus jatkuu, Sosterin toiminnalle koituu suuria ongelmia. Synnytykset menetettiin jo, ja jos minimimitoituksiin ei ylletä muissakaan toiminnoissa, myös ne loppuvat ennen pitkää.

Hyvin toteutettu sote-ratkaisu voi toki tilanteen pelastaa, mutta varmin keino pysyä lähelläkään nykytasoista erikoissairaanhoitoa Savonlinnassa on veronmaksajien paon pysäyttämien.

Mikkeli ja Essote olivat vuosi sitten temppelinharjalla. Jos siellä olisi osattu lukea tilannetta oikein, Savonlinnan ja Mikkelin sairaalat olisivat sopineet erikoissairaanhoidon työnjaosta tavalla, joka olisi tyydyttänyt molempia osapuolia. Nyt Mikkeli näyttää jäävän vain nuolemaan näppejään, mutta niinhän sitä sanotaan, että ahneudella on usein sottainen loppu.

Jari Rusanen
Laitaatsillan Tähystäjä
Savonlinna