Lukijalta: Ei voi olla totta! Vieläkö kaupungin työntekijöitä kuritetaan

Käsittämätön ehdotus kaupunginhallituksen kesk-ps-kd-jäseniltä: 1 500 000 euroa lisää säästöä henkilöstön selkänahasta. Varsinkin kun henkilöstö on viidessä vuodessa jo säästänyt 6 300 000 euroa. Se tarkoittaa, että kaupungilla aika lailla samoja töitä kuin aiemmin tekee nyt 260 henkilöä vähemmän!

Useat työssä edelleen jatkavat ovat jaksamisensa äärirajoilla työtehtävien aina vain lisääntyessä. Eivät ne työuupumuksesta seuraavat sairauslomatkaan halpoja tule olemaan. Ja, jos sairauslomalaisille ei oteta sijaisia, uusia uupujia tulee taas.

Yksi varteenotettava toimenpide on kouluverkon harventaminen.

Onneksi valta on kuitenkin valtuuston käsissä ja tämä uskomattoman epäoikeudenmukainen ehdotus saadaan toivottavasti kaadettua.

On sen sijaan uskallettava ottaa arkijärki käyttöön ja tehdä korvaavia päätöksiä. Kaupungin ollessa tässä taloudellisessa tilanteessa olen realisti: Liian suurta reppua ei kapeat hartiat jaksa antaa.

Yksi varteenotettava toimenpide on kouluverkon harventaminen. Haluaisin toki minäkin säilyttää mahdollisimman monta koulua, mutta huolimatta siitä (tai ehkäpä juuri siksi), että olen opettaja ja OAJ-aktiivi ymmärrän tämän hetkiset realiteetit: raha ei yksinkertaisesti riitä kaikkeen.

Lakkautettaisiin oppilaskustannuksiltaan kalliit huonokuntoiset koulut ja panostettaisiin toimiviin elinvoimaisiin ja kompaktinkokoisiin yksiköihin. Valtakunnallisesti verraten meillä ei sittenkään olisi niin sanottuja "suuria" kouluja.

Toinen vaihtoehto olisi toki verojen korottaminen. Ymmärrän senkin, ettei se ole mukava vaihtoehto, mutta kohdistuisihan se kuitenkin tasapuolisesti kaikkiin kuntalaisiin, eikä vain yhteen osaan sitä. Kaupungin huonoon taloustilanteeseen eivät syypäitä ole henkilöstön edustajat vaan suurimmat "miinuskuprut" tulevat kyllä sosiaali- ja terveydenhuollon puolelta. Mitä niille voisi jatkossa tehdä, sitä kannattaa kyllä hartaasti myös miettiä.

Maarit Eronen-Raivio
Savonlinna

Uusimmat uutiset