Lukijalta: Saimaannorppien superkaupungissa Savonlinnassa

Savonlinnan rajojen sisällä elää yli puolet kaikista maailman noin neljästäsadasta saimaannorpasta.

Kaupunkimme julistautui hyvästä syystä norppien kotikaupungiksi 2014. Norppa on meille monella tavalla hyödyllinen eläin. Kun turisteilta kysytään, mistä Savonlinnan tuntevat tai miksi meille saapuvat, mainitaan useimmin järviluonto, oopperajuhlat, saimaannorppa.

Saimaannorppaa pidettiin ennen haittaeläimenä, mutta pikkuhiljaa vuoden 1955 rauhoituksen ja korkean uhanalaisluokituksen jälkeen siitä on tullut Suomen merkittävin eläin. Linnansaaren ja Koloveden kansallispuistojen sekä norppien hyväksi tehdyn suuren työn kautta tieto norpastamme on levinnyt ympäri maailmaa.

Norpan kautta tuloja ohjautuu yritysten, yksityisten ja kalastuskuntien hyödyksi. Rahan kautta norpan on alkanut hyväksyä nekin, jotka aiemmin sen suojelua vastustivat. Saimaan osakaskunnille jaetaan vuosittain 350 000 euroa norpan suojelurahaa ja ammattikalastajille myös haittakorvausta. Yhteiskuntamme maksaa hienosti norppaa pois sukupuutosta.

Norpat viihtyy kaupunkimme rannoilla ja lähimmät kuutitkin ovat syntyneet kaupungin valojen hohteessa. Citynorppien näkeminen ilahduttaa, eikä missään muulla Saimaalla tätä tapahdu. Asun maaseudulla, mutta olen päässyt näkemään kaupunkinorppiamme monta kertaa.

Näitä kohtaamisia joillekin keskustassa asuville ja rantateitä kulkeville on osunut kymmenittäin. Menneen vuoden lopulla Tallisaaren rannalla kahtena päivänä loikoileva ja myöhemmin linnan virrassa kalastava pikkunorppa oli täysosuma!

Sosiaalisen median ja Itä-Savo-lehden kutsumina virkeää ja pulskaa, luottavaista köllikkää saapui ihastelemaan sadat ihmiset läheltä ja kaukaa. Kaikki olivat hymyssä suin ja monet näkivät norpan ensimmäistä kertaa. Kukaan ei norppaa häirinnyt, eikä halunnut häiritä. Sain jutella kymmenien kiinnostuneiden kanssa ja kertoa norppaelostamme. Nuo päivät tulen muistamaan koko elämäni eräänä onnellisimmista kohtaamisista.

Savonlinnan kuuluisin henkilö ei ole nykyään Eerik Akselinpoika Tott, eikä kukaan toinen kaksijalkainen vaan Pullervo-norppa. WWF livekameran kautta kolmena toukokuuna olemme väittäneet kuvaa pitkälle savonlinnalaisin voimin kivellä köllivästä maskotistamme.

Pullervoa on seurattu yli kuusi miljoonaa kertaa. Tämä upea tarina jatkuu myös ensi keväänä. Ollaan ylpeitä aarteestamme. Savonlinnan kannattaa ottaa norppailo haltuun näyttää ja kertoa rohkeasti maskotistaan.

Juha Taskinen
Savonlinna