Lukijalta: Työttömän arjesta ja työllistymisestä

Seppo Väisänen kirjoitti torstaina18.4. Itä-Savossa, että työllisyys on parantunut hallituksen toimesta.

Tiedättekö, että tilastotutkimuksen viikon aikana tunnin töissä ollut ei ole enää työtön sinä vuonna? Kyllä minusta hän on, sekä myös se lisääntynyt osa-aikaistyöllinen. Minäkin poistuin 61-vuotiaana työttömyydestä kahden viikon kurssilla, jota olisin itse voinut opettaa. Nyt nähtävästi aloitan työkokeilun – saa nauraa juu. Sitä ehdotettiin kurssilla ja sain siitä idean kysyä pääsenkö ”auttamaan” naapuria kolmen kilometrin päähän ja ilmaiseksipa hyvinkin. Kuluja ei tule – kengät kuluu tai pyörän kumit, jos te-toimisto minut hyväksyy.

2018 tammikuussa Itä-Savo lehti haastatteli minua aktiivimallista, jolloin kerroin, että se on mielestäni ”työttömyysvero”. Sitä harva pystyy välttämään ja viikon ruokaraha lähtee, että vilahtaa. Yksi tuttu on kesät 6 kk töissä säännöllisesti, mutta sama homma kolmelta kuukaudelta.

Onko vääryyttä – on, jos meiltä työttömiltä kysytään. Pääsin ns. eläkeputkeen 59-vuotiaana kuuden kuukauden työn jälkeen. Ennen putkelaiset ovat saaneet olla rauhassa mutta, kun hallitus asetti aktiivimallin niin se koskee myös meitä, joita ei korkean iän, ammatin, paikkakunnan jne. takia huolita töihin.

Tunnustan, että voi olla virheitä tiedoissani kun ne muuttuvat niin, ettei pysytä perässä.

Helli Huotari
Savonlinna