Lukijalta: Polkupyöräilyn puolesta — Maisema vaihtuu ja arkiset murheet murenevat

Polkupyörä ihmisen paras ystävä? Ehkä nyt ei kuitenkaan paras, mutta hauska kapistus, josta on iloa ja hyötyä monelle, minulle ainakin.

Paljon on puhuttu pyöräilyn hyödyistä ja lajin suhteen taidetaan elää uutta nousukauttakin. Vaikka väitetäänkin pyöräilyn vievän kaiken ajan, kaikki rahat ja tuhoavan ihmissuhteet.

Kaksi ensimmäistä ainakin pitävät kohdallani paikkansa.

Puhutaan myös paljon ilmastonmuutoksesta, työssä jaksamisesta ja onpa kikykin ollut tapetilla.

Olen ehdottanut muutaman kerran ”firman” johtajille, että olisi hienoa jos työnantaja voisi hankkia työntekijöilleen leasing-työsuhdesähköpyöriä.

Ymmärrän kyllä, ettei asia ole yksioikoinen, ”firma” kun on iso, työntekijöitä paljon eivätkä setelit puussa kasva vieläkään. Muutenkin ajat ovat kovenemaan päin ja jos oikein huonosti käy, ei käteen jää kuin polkimet.

Mutta voisiko moni pienempi yritys hankkia työntekijöilleen sähköavusteisia pyöriä? Sehän olisi todella hyvää mainosta yritykselle ja voisi tuoda myös näkyvyyttä.

Samalla yritys ottaisi osaa ilmastotalkoisiin, liekö mahdollista että yritys voisi saada valtiolta jotain tukia, kun on lusikkansa talkoosoppaan laittanut.

Suurin este sähköpyörän hankintaan taitaa olla suolainen hinta.

Toinen hyöty olisi terveyden ylläpitäminen. Samalla luulisi työssä jaksamisen parantuvan.

Mikäs sen parempaa kuin pyöräillä työmatkat, saisi samaan hintaan liikuntaa ja samalla voisi miettiä vaikka työasioita jos ei muuta mieleen tulisi.

Itse ajelen työmatkat pyörällä ja muutenkin vapaa-ajalla ulkoilutan pyöriäni ahkeraan. Usein nimitänkin harrastustani köyhän miehen terapiaksi, maisema vaihtuu ja arkiset murheet murenevat.

Myös ikääntyminen tuo haasteensa. Kuinkahan moni työntekijä ajaisi työmatkat mieluummin sähköpyörän avustamana ja tulisi pirteämpänä töihin, kuin ajelisi autolla aamuruuhkassa parkkipaikkaa etsien?

Suurin este sähköpyörän hankintaan taitaa olla suolainen hinta. Kynnys kalliin pyörän hankintaan madaltuisi huomattavasti, jos sen saisi työnantajan kautta. Samalla voisivat myös sairauspoissaolot vähentyä ja arjessa jaksaminen parantua.

Hyvää se tekisi myös paikallisille pyöräliikkeille kysynnän kasvaessa.

Jos työmatkapyöräilyideaa vielä hieman jalostaa, päästään kikyyn. Mielestäni työntekijöitä on kurmootettu jo aivan tarpeeksi kiristyksineen ja työajan pidennyksineen. Voisiko minuutit käyttää työnantajan puolesta vaikka pidennettyyn työmatkalenkkiin tai kuntosalilla käymiseen. Luulisi ajan tulevan takaisin työnantajille moninkertaisena.

Eihän näillä maailmaa vielä pelasteta, mutta ainakin suunta olisi oikea.

Mikko Karttunen
Vahtimestari
Päämajakoulu

Luetuimmat