Lukijalta: Pidetään jatkossakin kirjastokortti värikkäänä ja Toenperä toiminnassa

Paatelan koululla pysähtyy Jasso Toenperä, Juvan, Joroisen ja Rantasalmen yhteinen kirjastoauto. Lainaaminen ja palauttaminen onnistuu mihin tahansa näistä paikoista ja korttina käy kirjastojen omat kortit tai Toenperän kirjastokortti.

Muistan elävästi syksyn, kun aloitin koulun. Vuosi oli 1992. Kaikki oli uutta ja jännittävää.
Eräänä aamuna koulun pihaan kaartoi linja-auto täynnä kirjoja. Mitä ihmettä, kirjastoauto! Saimme luvan mennä katselemaan ja lainaamaan. Olin haltioissani. Silmissäni vilisivät lukemattomat kirjat. Minulle oli luettu paljon ja kotonakin kirjoja oli, muttei näin paljoa!
Hartaasti valikoin ison pinon ja harmittelin, kun kirjastoauto jatkoi matkaansa. Olisin viihtynyt vielä. Kirjapino oli ekaluokkalaisen reppuun hädin tuskin mahtuva ja olenkin myöhemmin todennut lainaamisen lähteneen lapasesta jo tuolloin.
Kotona vanhempani totesivat kirjojen ääneen lukemisen vievän hyvän tovin. En osannut vielä lukea enkä ymmärtänyt lainkaan, miten parinkymmenen lasten kuvakirjan lukeminen ääneen olisi työlästä. Sehän on niin mukavaa.

Vartuttuani lainasin ja palautin tasaiseen tahtiin. Kouluaikoina monet opintoja tukevat materiaalit löytyivät tutusta osoitteesta. Kävin muutamia kertoja tekemässä koulutehtäviä kirjaston työtilassa. Myös lehtisalissa olen viettänyt aikaa.
Mikä parasta, tänä päivänä kirjasto tarjoaa paljon muutakin. Se ei rajoitu lainaamiseen ja palauttamiseen, vaikka se tärkeä kivijalka onkin. Olisi tärkeää, että me kaikki, ikään katsomatta, osaisimme käyttää kirjastopalveluja mahdollisimman paljon.
Omat lapseni, 6 ja 1,5 vuotta, ovat tottuneita kirjastossa kävijöitä. Vanhemman poikani kanssa jouduimme keskustelemaan siitä, että kaikkia kivoja kirjoja ei voi ottaa sänkyyn iltalukemiseksi. Monesti äiti keräsi kirjoja nukahtaneen pojan vierestä. Äänikirjat ovat kovassa käytössä, mutta luulen, että palaamme tähän asiaan vielä.
En valita. Iloitsen suunnattomasti lasteni kiinnostuksesta kirjoihin ja lukemiseen. Nykylapset tarvitsevat kipeästi sekä perinteistä lukutaitoa että medialukutaitoa. Jos he vieraantuvat kirjoista ja kirjastoista, on suunta hälyttävä. Onneksi Juvalla on asiat hyvällä mallilla. Toenperän kirjaston lukudiplomityö vie lukemisen lasten ja nuorten luo kouluihin ja päiväkoteihin.

Nykylapset tarvitsevat sekä perinteistä lukutaitoa että medialukutaitoa.

Palaan hetkeksi vuoteen 1992. Se kirjastoauto oli Rantasalmen kirjastoauto ja meillä oli Rantasalmen kunnan kirjastokortti. Pikku Jennin vanhemmat olivat hieman huolissaan mittavasta kirjapinosta. Sitä ei voinut palauttaa auton lisäksi muualle kuin Rantasalmen kunnankirjastoon.
Nyt samaisella Paatelan koululla pysähtyy Jasso Toenperä, Juvan, Joroisen ja Rantasalmen yhteinen kirjastoauto. Lainaaminen ja palauttaminen onnistuu mihin tahansa näistä paikoista ja korttina käy kirjastojen omat kortit tai Toenperän kirjastokortti.
Poikani kertoi ylpeänä isovanhemmilleen: ”Minä sain oman kirjastokortin. Se on hienompi kuin äitin valkoinen kortti. Siinä on kettu ja se on oranssi.”
Pidetään jatkossakin kirjastokortti värikkäänä ja Toenperä toiminnassa.

Jenni Raitala
Juva