Lukijalta: Haarikko — Savon ja Karjalan kansallispuisto

Ihmisen terveys ja luonnon terveys kulkevat käsi kädessä. Ne kohtaavat kansallispuistossa. Varsinkin metsässä liikkuminen on ihmiselle hyväksi, siitä on suorastaan tutkittua tietoa. Metsäluonnon rikkaus taas riippuu luonnonsuojelualueiden määrästä.

Etelä-Suomessa ei juuri ole suuria kansallispuistoksi kelpaavia laajoja metsäalueita. Sellainen kuitenkin löytyy Savon ja Karjalan rajamailta, Haarikko-järven liepeiltä, sijoittuen niin Ruokolahden kuin Punkaharjunkin puolelle.

Tuolla Metsän tarina ja Järven tarina elokuvista tutulla erämaisella seudulla on lampia, soita, kallioita, vanhoja kuukkelin kotimetsiä, eikä asutusta. Sinne sopii kansallispuisto, jonka pinta-alaksi saadaan helposti tarvittavat yli tuhat hehtaaria.

Etelä-Karjalassa kun ei ole kansallispuistoa. Nyt se voidaan tehdä yhdessä savolaisten kanssa. Haarikon kansallispuiston perustamista helpottavat myös maanomistusolot, sillä maanomistajia on vain kolme; UPM, Tornator ja Suomen valtio.

Jos Haarikon alueelle ei perusteta riittävän suurta suojelualuetta, kansallispuistoa, uhkaa sitä mökittäminen ja niin tuo ainutlaatuinen hieno erämainen kokonaisuus menetetään lopullisesti.

Hannu Siitonen
Veijo Vilska

Uusimmat uutiset

Kommentoidut