Lukijalta: Koulukiusaaminen on koulujen suurin ongelma

Suomalaista yhteiskuntaa on jo pitkään vaivannut ns. yhden totuuden politiikka, ja koulumaailmassa yksi tällainen ovat isot peruskouluyksiköt, joihin pienkoulujen oppilaat keskitetään kaukaakin. Taustalla ovat aina kustannussyyt, jolle kaikki muu alistetaan.

Esimerkiksi suhtautuminen koulukiusaamiseen ja muut pienten koulujen myönteiset puolet pakkaavat jäämään tässä katsannossa pimentoon — vaikka jokainen ne toki ymmärtää.

Pienissä kouluissa oppilaiden ongelmat voidaan kohdata, käsitellä ja poistaa usein jo koulussa, ja toisinpäin: mitä isompi koulu on, sitä enemmän siellä on ongelmia. Viidensadan oppilaan koulussa yhden oppilaan pulmia ei huomata samalla tavalla kuin 50 oppilaan koulussa, vaikka tahtoa olisikin.

Kouluissa kiusaamisesta puhutaan paljon, mutta tehdään liian vähän, ja pahimpia ovat ne isot koulut, joissa sanotaan, että ”meidän koulussa ei kiusata”.
Tuollainen kertoo silmien täydellisestä sulkemisesta ja kulttuurista, jossa ongelmat ratkaistaan ne kieltämällä.

Silloin kun myös päättäjät — yleensä poliittisista tai säästösyistä — lähtevät vähättelemään koulukiusaamisen ja isojen kouluyksiköiden keskinäisyhteyttä, olemme jo melko kaltevalla pinnalla. Vaikka kaikki koulut eivät ihanteellisen pieniä voi ollakaan, vielä olemassa olevien pienkoulujen jahtaaminen on mennyt jo liiallisuuksiin — myös Savonlinnassa.

Jari Rusanen
Savonlinna

Luetuimmat