Lukijalta: Maakunnan vaihtamisen edut ja haitat selvitettävä tarkkaan

Savonlinnan kaupunki otti joulukuussa 2019 selkeän kannan, että kaupunki haluaa Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa yhteistyöhön tai jopa Sosterin toiminnan sulautuvan PSSHP:iin. Perussuomalaiset kaupunginvaltuutetut äänestivät sote-palveluiden järjestämisessä Pohjois-Savon suuntauksen puolesta.

Perussuomalaisten kanta sote-suuntauksesta ei ole muuttunut. Jos nyt tehtävä selvitys antaa aihetta kannan muutokseen, perussuomalaiset ovat valmiita muuttamaan kantaansa.

Sen sijaan ministeri Krista Kiurun (sd.) kanta on muuttunut siitä, mitä hän kaupungille lupasi talvella. Ministeriön lausuntopyynnössä on näet laitettu Savonlinnan tahdon toteutumiselle uusi ja yllättävä ehto: jos kaupunki haluaa suuntautua sote-palveluissa Pohjois-Savoon, siinä tapauksessa Savonlinnan on pakko suostua myös maakunnan vaihtamiseen.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kesäkuun lopulla. Kaupunginhallituksen perussuomalainen jäsen oli sillä kannalla, että kun Savonlinnan kaupungin tahdon toteutumisen ehtona on maakunnan vaihtaminen, sekä sote-suuntauksen että maakunnan vaihtamisen edut ja haitat on selvitettävä perusteellisesti ennen kuin kaupunki antaa lausuntonsa.

Kaupunginjohtajan esityksen kanssa äänestyksessä kilpaili kokoomuksen esitys valmistelutyöryhmästä, joka olisi valmistellut kaupunginhallitukselle ehdotuksen lausunnosta. Ryhmän kokoonpanoksi kokoomus ja sosiaalidemokraatit esittivät alun perin yhdeksänhenkistä joukkoa, joka olisi koostunut kolmesta kokoomuslaisesta, kahdesta sosiaalidemokraatista, kolmesta keskustalaisesta ja yhdestä kristillisdemokraatista. Ryhmän selvä enemmistö oli jo etukäteen päättänyt kantansa maakunnan vaihtamisesta. Perussuomalaiset, vihreät ja vasemmistoliitto olisi jätetty valmistelutyöryhmän ulkopuolelle.

Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien esittämän ryhmän oli tarkoitus sovittaa ehdotuksensa yhteneväiseksi Sosterin lausunnon kanssa. Perussuomalaisten mielestä kaupunginhallituksen on annettava itsenäinen ja perinpohjainen lausunto ilman ennakkoon lukkoon lyötyjä kantoja ja ilman ulkopuolista ohjailua.

Kaupunginhallitus on äänestyspäätöksensä mukaan itse lausunnon valmistelutyöryhmä. Kaupungilla on loistava tilaisuus pyytää selvityksessä vastaus kaikkiin tärkeisiin kysymyksiin. Kaupungilla on mahdollisuus kilpailuttaa Etelä-Savon ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirit ja vaatia vastaus, mitä ne tarjoavat Savonlinnalle, jotta täällä säilyisivät mahdollisimman hyvät ja laajat sote-palvelut, ja miten samassa yhteydessä Savonlinnan seudun sote-kustannuksia voitaisiin alentaa huomattavasti. Tähän mennessä kumpikaan sairaanhoitopiiri ei ole vakuuttanut kaupunkia siitä, että Savonlinnan keskussairaala voisi jatkaa toimintaansa nykylaajuudessaan.

Savonlinnan kaupunginhallitus kuulee selvityksessään laajaa joukkoa: Pohjois-Savon ja Etelä-Savon maakunnat, Kuopion ja Mikkelin kaupungit, XAMK ja Samiedu sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, Sosteri, ja Essote.

Jokaisen Savonlinnan seudulla toimivan puolueen olisi luotettava järkiperäiseen keskusteluun ja asian selvittämiseen ilman ennakkoehtoja.

Savonlinnan seudun perussuomalaiset ry

Juha Kukkonen

Puheenjohtaja

Uusimmat uutiset

Kommentoidut