Pohjoismaisen sähköpörssin hintavaihtelut näkyvät myös kuluttajahinnoissa

Markku Ukonaho kirjoitti Itä-Savossa 13.2. aiheesta ”Sähkösopimuksen huima hinnannousu”. Aihe on erittäin ajankohtainen ja koskettaa kaikkia suomalaisia sähkönkäyttäjiä. Olen pahoillani hänelle nyt muodostuneesta mielikuvasta. Pyrin avaamaan seuraavassa tekstissä sähkömarkkinoiden kehitystä ja sen vaikutusta kuluttajahintoihin.

Kaikki sähköä myyvät yhtiöt hankkivat asiakkaidensa sähköenergian valtaosin pohjoismaisesta sähköpörssistä, jossa hinta vaihtelee tunneittain. Vuonna 2012 kahden vuoden määräaikaisen sopimuksen kuluttajahinta oli noin 5,7 senttiä per kWh. Tämän jälkeen seurasi pitkä hintojen laskun aika ja kesällä 2016 teimme sopimuksia alimmillaan noin 3,5 sentillä per kWh. Tuosta pohjakosketuksesta trendi on ollut tänne saakka nouseva.

Tasaistahan muutos ei päivä päivältä ole, vaan sitä heiluttaa maailman meno kuten muitakin pörssejä. Kun asiakkaan kanssa tehdään määräaikainen sopimus esim. seuraavalle kahdelle vuodelle, sähköyhtiö tekee hankinnan sen hetken markkinahinnalla koko sopimusjaksolle ennakkoon ja asiakas tietää hinnan pysyvän sovittuna vaikka markkinahinta sähköpörssissä olisi kovassakin turbulenssissa. Tämä selittää miksi esim. vuonna 2018 tehty sopimus oli tämän päiväistä hintatasoa edullisempi.

Kuluva lauha talvi on heiluttanut pohjoismaissa tuotannon ja kulutuksen tasapainoa. Tästä johtuva hintojen vaihtelu alkuvuonna sähköpörssissä on ollut poikkeuksellisen voimakasta. Tämä selittää hetkittäiset hintaerot eri sähkösopimusten välillä, riippuen siitä onko sähkö ostettu ennakkoon vai päivän hintaan.

Meillä on asiakkaillemme myös muita sopimusvaihtoehtoja. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa asiakas voi halutessaan sitoa oman hintansa mainittuun sähköpörssin päivittäin vaihtuvaan hintaan. Edullisimmillaan hinta voi olla hetkellisesti jopa negatiivinen kuten nyt tällä viikolla on Suomessa ensimmäisen kerran tapahtunut, mutta suurimmillaan moninkertainen verrattuna esimerkiksi määräaikaiseen sopimukseen.

Uutena sopimusmallina on lisäksi niin sanottu pakettihinnoittelu, jossa sovitaan enimmäismäärälle sähköä kiinteä kuukausihinta. Pienin pakettimme sisältää 1500 kWh sähköä vuodessa ja sen hinta on kuusi euroa kuukaudessa.

Kaikki sähköä myyvät yhtiöt hankkivat asiakkaidensa sähköenergian valtaosin pohjoismaisesta sähköpörssistä, jossa hinta vaihtelee tunneittain.

Kukaan sähkönmyyjistä ei kovassa hintakilpailussa pysty voittamaan joka päivä. Vaihtelu on sentin kymmenesosien tai sadasosien tasoa ja lopullinen euromääräinen hintaero muodostuu sekä yksikköhinnasta että sähkön kulutuksesta.

Emme pysty olemaan aina halvin, mutta pikavoittojen sijaan pyrimme pitämään asiakkaidemme sähkön hinnat edullisina pitkällä aikavälillä ja löytämään heidän tarpeisiinsa parhaiten sopivat vaihtoehdot. Haluamme olla asiakkaillemme vastuullinen ja luotettava kumppani arjen energia-asioissa.

Kaikki asiakkaiden kysymykset ovat meille tervetulleita. Minuun voi olla suoraan yhteydessä mika.ahola@lumme-energia.fi. Myös asiakaspalvelumme numerossa 0800 90110 auttaa mielellään vuorokauden ympäri. Mielelläni tapaan Markku sinut Savonlinnassa myös henkilökohtaisesti, pyritään löytämään sinulle paras palveleva ratkaisu.

Mika Ahola

Liiketoimintajohtaja

Lumme Energia Oy