Lukijalta: Niukka ravinto ja kohtuullinen liikunta pidentävät elinikää

Suomalaisten kansanterveyttä rapauttavat ja elinikää lyhentävät eniten suola, sokeri, tupakka, viina, transrasvat, ylipaino ja lihavuus.

Elinajanodote laski viime vuonna Yhdysvalloissa ensimmäisen kerran yli kahteenkymmeneen vuoteen. Muuallakin länsimaissa on ollut havaittavissa, että ihmisten elinajanodotteen kasvu on pysähtymässä. (Yle Uutiset 13.12)

Suomalaisten kansanterveyttä rapauttavat ja elinikää lyhentävät eniten suola, sokeri, tupakka, viina, transrasvat, ylipaino ja lihavuus. Noin puolet aikuisväestöstä on ylipainoisia ja noin viidennes lihavia. Vanhan sanonnan mukaan ”mitä pidempi vyö, sitä lyhyempi elämä.” Parannusta ei ole luvassa, sillä hallitus aikoo helpottaa alkoholin saantia, eikä sokeriveroa ilmeisesti säädetä.
Terveyttä ei edistä ja elinikää ei pidennä mikään niin tehokkaasti kuin niukka, monipuolinen ravinto. Vähäkalorinen ruokavalio ei merkitse samaa kuin aliravitsemus, pitkä paasto tai itsensä näännyttäminen. Tarkoitus on saavuttaa tila, jossa elimistön rasvapitoisuus on pieni ja aineenvaihdunta lievästi alentunut. Ruokavaliosta saadaan riittävästi proteiineja, välttämättömiä rasvahappoja ja tarvittavat hiilihydraatit sekä mikroravintoaineet.

Japanin Okinawan saari tunnetaan siitä, että siellä elää satavuotiaita viisinkertainen määrä esimerkiksi Yhdysvaltoihin verrattuna. Saarelaisten pitkän iän salaisuus on terveellinen, niukka ruokavalio, joka sisältää runsaasti fenolisia yhdisteitä, riittävä liikunta ja hyvä painonhallinta. Syöminen lopetetaan juuri silloin, kun olo tuntuu 80-prosenttisesti kylläiseltä.
Ihminen tarvitsee suolaa ainoastaan muutamia grammoja päivässä. Lisätty sokeri, tupakka ja viina ovat tarpeettomia. Jos päivittäiset ateriat rakennetaan oikeassa suhteessa, kokonaisenergia pienenee noin 30 prosenttia eikä seuraavaan ateriaan mennessä ehdi tulla sudennälkä.

Niukalla ravinnolla ja kohtuullisella liikunnalla kansakunta laihtuu, terveys kohenee, ennenaikaiset kuolemat vähenevät, elinikä pitenee ja terveydenhuoltomenot alenevat miljardeilla.

Taito Taskinen
terveellisen elämäntavan harrastaja, parikymmenä vuotta Juvalla poliisina ja pari vuotta nimismiehenä Hirvensalmella ollut
Kuopio

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.