Lukijalta: Suuntautumalla Pohjois-Savoon turvaamme elinvoimaisen tulevaisuuden

Savonlinnan kaupunginvaltuusto päätti 14.12.2015 suuntaamisesta Pohjois-Savon maakuntaan. Päätöksen jälkeen todettiin, ettemme voi osallistua Etelä-Savon itsehallinnollisen maakunnan valmisteluun ennen valtuuston mahdollista uutta linjausta.

Ihmettelyä on jälkikäteen herättänyt se, miksi valtuuston enemmistöpäätös ei silloin johtanut maakunnan vaihtoon.

Suomessa on demokraattinen päätöksentekomenettely, mutta tässä asiassa se ei toiminut. Oliko ministeriön päätös jo ennalta tiedossa ja tällä keinotekoisesti torpattiin Savonlinnan virallinen siirtyminen Pohjois-Savon maakuntaan.

Tällöin jo ja aiemminkin Savonlinnan kaupungin osalta oli käyty epävirallista keskustelua, että ääritilanteessa tulee olla valmis vaihtamaan maakuntaa. Ihmetyttää, kun tämän asian kanssa vielä nyt jahkaillaan. Ollaanko tällä estämässä Savonlinnan alueen kuntien perustuslaillinen itsemääräämisoikeus?

Joulukuussa 2015 päätöstä perusteltiin toimivilla hoitoketjuilla Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Todettiin myös, että Savonlinnan ja Mikkelin sairaaloiden yhdistämisellä ei saada kustannustehokasta palvelua, sillä Kuopion yliopistollisen sairaalan palveluita tarvittaisiin edelleen. Näin todellakin tapahtuu ja vuonna 2019 Kysin palveluita ostettiin yli 10 miljoonalla eurolla. Tämä jo kertoo, että Savonlinnan ja muiden Sosterin jäsenkuntien tulee suuntautua sote-alueena ja maakuntana Pohjois-Savoon.

Savonlinnan demarit ovat olleet jo vuodesta 2015 yhtenäisenä ryhmänä kannattamassa Pohjois-Savon suuntaa. Tämä kanta on vain vahvistunut ajan kuluessa, kun olemme voineet neuvotella perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) kanssa ja meitä on kuunneltu ministerin taholta.

Emme ole ajamassa Savonlinnan elinvoimaisuutta alas, vaan haluamme pitää täällä kaikki erikoissairaanhoidon työpaikat, sekä sosiaali- ja terveydenhuollon koulutuspaikat.

Xamkin kohtalo on jo ennakolta tuotu esille voimakkaasti ja peloteltu opiskelupaikkojen menettämisellä.

Menetämme sosiaali- ja terveydenhuollon opiskelupaikat jäämällä Etelä-Savoon.

Jäämällä Etelä-Savoon menetämme Savonlinnan keskussairaalan erikoissairaanhoidon päivystyksen, sillä Etelä-Savon maakunnan kantokyky ei ole riittävä pitämään kahta päivystävää sairaalaa.

Työssä oppimisen harjoittelupaikkoja ei tänne jäisi enää riittävästi. Uhkana on menettää 600 koulutuspaikkaa, ammatillisen koulutuksen kanssa yhteisesti. Sairaalan yhteispäivystyksen menettämisen uhka on tiedostettu myös Xamkilla.

Työpaikkojen menetyksien myötä menetämme verotuloja. Erikoissairaanhoidon työpaikkoja häviää noin 500. Näiden lisäksi tukipalveluissa on henkilöstöä 280, ja heistä suuren osan työpanos kohdentuu erikoissairaanhoitoon.

Nyt ei ole syytä enää painaa jarrua, vaan tehdä päätöksiä tulevaisuuden palveluiden turvaamiseen ja neuvotella Pohjois-Savoon suuntautumisesta ministeriön tuella.

Me savonlinnalaiset demarit olemme kannattaneet aiemmin tehtyjä päätöksiä ja viimeksi 28.10.2019 Savonlinnan kaupungin valtuuston tekemää päätöstä Itä-Savon sairaanhoitopiirin sote-alueen valmistelun suunnasta Pohjois-Savoon.

Kannatamme edelleen vankkumattomasti suuntautumista Pohjois-Savon sote-alueeseen ja maakuntaan. Suuntautumalla Pohjois-Savoon turvaamme elinvoimaisen tulevaisuuden Itä-Suomessa, Savonlinnan kaupungissa, sekä ympäristökuntien alueella.

Eija Stenberg

puheenjohtaja, SDP:n kunnallisjärjestö

Karoliina Helander

puheenjohtaja, Savonlinnan kaupungin sd-valtuustoryhmä

Markku Valjakka

puheenjohtaja, Sosterin sd-valtuustoryhmä