Lukijalta: Vahvuutemme on hyvä osaaminen

Olemme saaneet valtakunnanmediassa viime aikoina kyseenalaista huomiota Savonlinnan heikosta taloustilanteesta.

Asuntojen purku, väestökato ja menetetty oppilaitos. Uusin uutinen oli otsikoitu ”Nuoret joutuivat kadulle ja kaupungin henkilöstö yt-neuvotteluihin”.

Kun kaupunki viime vuoden lopulla teki talousarviotaan, puntarissa olivat jälleen säästöt ja sopeutus. Tämä on kaupungin tilanteessa osin ymmärrettävää, mutta turhautumista herättää jalkapallohallin rahoitus, kun samaan aikaan mm. nuorisotyö menettää resursseja.

Rahoitus Tanhuvaaran tukemiseen kun kuuluisi opetusministeriön vastuulle valtionosuuksina, eikä työntekijöiden ja nuorten vastuulle, kuten nyt. Päätös on kuitenkin tehty ja samalla saatiin ikävä muistutus nykyhallituksen arvoista.

Nykytilanteen jatkuessa tämä vaarantuu merkittävästi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö, joka vastaa myös Tanhuvaaran valtionosuuksista on lanseerannut koulutusreformin. Reformi on osa hallituksen kärkihankkeita ja vaikka perusteena on koulutuksen uudistaminen, on se rapauttanut ammattikoulutusta ja ilmennyt useilta osin puutteelliseksi.

Reformi oli myös eräänlainen lähtölaukaus opettajankoulutuslaitokselle, jonka “säästöt” tulivat yhteiskunnalle kalliiksi. Politiikka on lyhytnäköistä, kun suuria uudistuksia runnotaan läpi kehityksenä, vaikka todellisuudessa kyseessä ovat leikkaukset.

Vasemmiston tavoitteena on palauttaa koulutukseen merkittävästi varoja ja turvata koulutuksessamme se vaatimustaso, jonka ansiosta olemme koulutuksen kärkimaita. Pienen maamme vahvuus on korkea osaaminen ja sen tuoma maine. Nykytilanteen jatkuessa tämä vaarantuu merkittävästi.

Rahoituksen takaaminen olisi uusi mahdollisuus myös Savonlinnalle, koska viime vuodet ovat osoittaneet selvästi, että annetut koulutus- ja kompensaatiolupaukset eivät merkitse mitään. Tämän eteen pitää yhdessä vaatia koulutukseen riittävästi varoja, koska kysymys on kuitenkin lopulta siitä, mihin käytettävissä olevaa rahaa kohdennetaan. Yhteiskunnan tulevaisuuteen vai mm. veronalennuksiin voittoa tuottaville suuryrityksille?

Antti Astikainen
Kansanedustajaehdokas (vas.)
Savonlinna