Lukijalta: Saaristoisuus otettiin viime tipassa huomioon maakuntarahoituksessa

Saaristoisuuden huomioiminen maakuntien rahoituksessa ei kuulunut alkuperäiseen suunnitelmaan. Sain tilaisuuden osallistua hallituspuolueiden kuuden hengen neuvotteluryhmään kun maakuntien rahoituskriteereistä päätettiin hallituksessa lopullisesti.

Pohjaesityksessä ei ollut saaristoisuutta mukana. Esitin, tuossa viimeisessä ja ratkaisevassa neuvottelussa saaristoisuuden huomioimista ja perustelin esitystäni sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä erityisesti pelastuspalveluiden järjestämisen normaalia suuremmilla kustannuksilla saaristoisilla alueilla.

Minua syytettiin kotiinpäin vetämisestä, koska Etelä-Savon maakunnan rahoitusosuus kasvoi saaristoisuuden huomioimisella.

Vastasin tuolloin, että parin muunkin maakunnan rahoitusta se parantaisi, mutta kysymys on pohjimmiltaan korkeampien kustannusten kompensoinnista.

Esitykseni läpimeno mahdollistui tuolloin kokoomuksen valtiosihteerinä toimineen Risto Artjoen myötävaikutuksella ja tuella.

Risto sai vielä neuvottelun aikana valtiovarainministeriöstä tarvittavat laskelmat ja päätös voitiin tehdä. Näin Etelä-Savo sai alkuperäiseen esitykseen miljoonien kohennuksen.

Kaj Turunen
Kansanedustaja,
kansanedustajaehdokas (kok.)

Uusimmat uutiset