Lukijalta: Nuorten työelämäkokemukset on turvattava myös korona-aikana

Nuoren kiinnittyminen työelämään alkaa ensimmäisistä työelämäkokemuksista. Varhaisimmat kokemukset saadaan Talous ja nuoret TATin Yrityskylissä jo 6.-luokalla, mutta myös TET-harjoitteluilla ja kesätyökokemuksilla on suuri merkitys alavalinnan sekä työ- ja yrittäjyysinnon syntymiselle. Korona-aikana työelämäkokemusten hankkimisesta on kuitenkin tullut hankalampaa.

Viime keväänä koulua käytiin etänä ja koulut peruivat TET-jaksoja. Kesällä moni jo kesätyön saanut menetti paikkansa. Kesäkuussa nuorisotyöttömyys oli kaksinkertaistunut vuoden takaisesta ja professori Terhi-Anna Wilskan (Jyväskylän yliopisto) tutkimus kertoi, että nuoret kokevat tulevaisuuden epävarmempana kuin vanhemmat. Tutkimuksista tiedämme, että nuorena koettu työttömyys lisää työttömyysriskiä tulevaisuudessa.

Kehitimme Talous ja nuoret TATissa etäTET-mallin, jonka avulla työelämäkokemukset voivat toteutua korona-aikanakin. EtäTET mahdollistaa nuorelle tutustumisen myös sellaiseen toimialaan, jonka työpaikkoja ei ole omalla paikkakunnalla. Malli sisältää ohjeet työpaikalle, koululle ja nuorelle.

Pilotoimme etäTETiä syyskuussa kahdella jaksolla, joista toisessa oli mukana Nordea. Työskentely tapahtui Teamsin välityksellä ryhmissä. EtäTETissä etukäteissuunnittelua ja tekniikan huomioimista tarvitaan enemmän. Työt sujuivat hyvin etänä. Aitoa työpaikalla tapahtuvaa vuorovaikutusta on vaikea korvata, mutta EtäTETin avulla nuori pääsee kuitenkin tutustumaan alaan ja työelämään.

Vaihtoehdoksi kesätyölle olemme kehittäneet toistaiseksi kolmella alueella toimivan Kesäyrittäjä-mallin. Annamme nuorelle koulutusta, työkaluja sekä vahvan tukiverkoston kesän ajaksi oman yritysidean kokeiluun ja parhaassa tapauksessa sitä kautta itsensä työllistämiseen.

Haastamme kaikki työpaikat tarjoamaan nuorille TET-paikkoja sekä muita mahdollisuuksia tutustua työelämään. Nuoren innostaminen työelämään ja yrittäjyyteen on yhteiskunnallisesti tärkeä teko, jonka vaikutukset heijastelevat kauas tulevaisuuteen.

Jenni Järvelä

Toimitusjohtaja

Talous ja nuoret TAT