Lukijalta: Alkon monopoli on tärkeä Suomen kansanterveydelle

HS:n pääkirjoitus 25.2. kertoi, että alkoholin vähittäiskulutus kasvoi vuodessa litroina vain prosentin ja ”Kun alkoholin vapauttaminen on kerran päässyt alkuun, kauppa haluaa jatkaa samalla tiellä. Seuraava tavoite on normaalivahvuisten viinien myynnin salliminen ruokakaupoissa jo ensi vaalikaudella. Päivittäistavarakauppa haluaa puolueettoman selvityksen Alkon monopoliaseman perusteista”.

Alkoholinkulutuksen määriä verrattaessa on kuitenkin otettava huomioon, että ennen uutta alkoholilakia alkoholinkulutus oli 10 viimeisen vuoden aikana johdonmukaisen maltillisen sääntelypolitiikan ansiosta laskenut vuosittain noin 2 prosenttia. Eli odotuksiin verrattuna kulutus itse asiassa nousi 3 prosenttia uuden lain myötä.

Terveyspolitiikan ja -hallinnon tohtori, toiminnanjohtaja Juha Mikkonen kirjoitti (HS Mielipide 3.3.), että uuden alkoholilain jälkeinen kasvu selittyy pitkälti nimenomaan lisääntyneen saatavuuden kautta. Näin mitä ilmeisimmin on, vaikka näin lyhyellä aikavälillä ei mitään vakuuttavaa näyttöä tietenkään ole mahdollista esittää.

Mikkonen jatkaa: ”Viinien siirtyminen ruokakauppoihin tarkoittaisi lopulta koko alkoholimarkkinoiden vapauttamista. Kaupan alan motiivina markkinoiden avaamiselle on luonnollisesti Alkon yli miljardin euron liikevaihto, jonka siirtyminen alan kolmelle yksityiselle toimijalle olisi vähintäänkin lottovoitto”.

Samalla menetettäisiin Arkadian mäelle valitsemiemme poliitikkojen mahdollisuus säädellä tehokkaasti alkoholiasioita.

Alkoholitoimiala – juomien valmistajat, maahantuojat ja tukkumyyjät – jakaa tämän näkemyksen, kuten Suomen alkoholijuomakauppayhdistyksen toiminnanjohtaja Susanna Heikkinen totesi (HS Mielipide 6.3.). Heikkinen summaa lopuksi: ”Viinit ruokakaupassa ei ole mahdollinen ilman väkeviä juomia, eikä siirtymää voida tehdä vaiheittain”.

Olen Mikkosen ja Heikkisen kanssa tästä täysin samaa mieltä. Jos normaalivahvuiset viinit, jotka muodostavat puolet Alkon litramyynnistä, vapautetaan ruokakauppoihin, Alkon monopoli menetetään. Samalla menetettäisiin Arkadian mäelle valitsemiemme poliitikkojen mahdollisuus säädellä tehokkaasti alkoholiasioita. Tästä kehityksestä olisi väistämättömänä seurauksena myös väkevien viinojen joutuminen ”maitokaupan” hyllyille sekä varma ja mahdollisesti hallitsematon kulutuksen nousu. Edelleenkään 85 prosenttia suomalaisista ei halua väkeviä alkoholijuomia ruokakauppojen hyllyille.

Nyt Päivittäistavarakaupan toimitusjohtaja Kari Luoto (HS Mielipide 9.3.) esittää, että ”uudistuksia voidaan hyvin tehdä vaiheittain. Viinien myynnin vapauttaminen ei edellytä väkevien tuotteiden myynnin vapauttamista. Varmasti on olemassa keino hoitaa myös sääntelynpurun seuraava vaihe vastuullisesti”.

Näin voi todeta mies, joka ajaa päivittäistavarakaupan etuja. Tämä edunvalvontataho muodostaa vain pienen osan koko Suomen kansasta. Kansalaisten ja varsinkin päättäjien tulisi oivaltaa, että kansanterveys ja kansalaisten hyvinvointi on paljon tärkeämpää kuin alkoholitoimijoiden taloudelliset edut.

Martti Vastamäki
Professori, käsikirurgian dosentti
Puheenjohtaja, Raittiuden Ystävät ry