Lukijalta: Rintamapostia – Pitäisi vaan päästä kunnolla liikkeelle, yhtenä rintamana hajallaan olevat joukot yhdistäen

Yhteinen vihollinen eli iso ja nopea muutos painaa päälle. Väkeä muuttaa kohti Helsinkiä ja muita kasvukeskuksia. Joukoista ja elinvoimasta alkaa olla pulaa ja rintamat ovat hajallaan. Joudumme perääntymään talo talolta ja palvelu palvelulta.

Kysymys on elinvoimasta ja tulevaisuudesta, joten periksi ei anneta. On päivänselvää, ettei tästä pelkällä juustohöylällä selvitä. Koko alueen, kaupunkien ja kirkonkylien elinvoima on keksittävä ja mitoitettava uudelleen. Tulevaisuudenuskoa, uutta ajattelua, uusia ja rohkeita avauksia kaipaavat koko Etelä-Savo ja Itä-Suomi, kaikki sen savonlinnat, mikkelit ja ristiinat. Paikat sekä palvelut pitää olla kunnossa ja veto-, pito- ja valovoimaisia kuten Saimaa, Olavinlinna ja Mikkelin tori.

Voimat on yhdistettävä. Rinta rinnan poteroissa kotiseutua ja elinvoimaa puolustettaessa valmistelemme vastahyökkäystä. Pitäisi vaan päästä kunnolla liikkeelle, yhtenä rintamana hajallaan olevat joukot yhdistäen. Nyt olemme jollakin tapaa jumissa. Tulee mieleen Tuntemattoman kohtaus, jossa vänrikki Kariluodon joukkue makaa suossa eikä hyökkäys etene. Kapteeni Kaarna tulee paikalle: "Ei sotaa näin käydä. Ei tämmöisestä sodasta tule niin mitään. Koetaanhan uudelleen. Kyllä se lähtee. Mennäänpäs mokoman suon yli, että heilahtaa. Eteenpäin ja katse tulevaisuuteen Etelä-Savo!"

Voisiko Saimaa-ilmiö ja Järvi-Suomen tarina - veden voimalla, yhdistävillä silloilla ja itäisellä ilolla - olla lähtökäsky, uusi vaihde, yhteinen kunnianhimoinen suunta ja uusi normaali Savonlinnan, Mikkelin, Etelä-Savon ja koko Itä-Suomen yhteiselle elinvoimatyölle ja kestävälle kasvulle.

Jarmo Vauhkonen
Aluesuunnittelujohtaja
Etelä-Savon maakuntaliitto

Uusimmat uutiset