Lukijalta: Tieto on paras lääke ilmastoahdistukseen

Ilmastokeskustelua käydään Suomessa varsin tunnepohjaisesti, mikä on osoitus ihmisten aidosta huolesta maapallomme kantokyvystä ja tulevaisuudesta.

Toivottavaa olisi kuitenkin, että keskustelu perustuisi faktoihin, sillä syyttely ja sormella osoittelu ei rakenna puhtaampaa tulevaisuutta.

Parasta lääkettä ilmastoahdistukseen on tieto, oikeat faktat.

Äskettäin uutisoitiin Luonnonvarakeskuksen tutkimuksesta, jonka mukaan nautakarjatilojen nurmipeltojen fosforipäästöt ovat alle puolet siitä, mitä tähän asti on luultu.

Uutinen on malliesimerkki siitä, kuinka tärkeää on panostaa maatalouden tutkimukseen. Oikean tiedon pohjalta viljelijät voivat tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia ympäristötekoja.

Oikea tieto ohjaa myös kuluttajia viisaampiin valintoihin. Siksi on panostettava myös tutkimustuloksista viestimiseen.

Sama koskee metsätutkimusta. On välttämätöntä, että metsiämme hyödynnetään monipuolisella tavalla ja uusia puun käyttötapoja kehitetään jatkuvasti.

Puupohjaiset tuotteet ovat ratkaisu maailmanlaajuiseen haasteeseen muovin korvaamisessa.

Puupohjaiset tuotteet ovat ratkaisu maailmanlaajuiseen haasteeseen muovin korvaamisessa.

Siirtymällä kestävään metsänhoitoon maailmanlaajuisesti hiilinielut kasvavat myös Euroopan ulkopuolella. Suomi voi näyttää tässä mallia muulle Euroopalle ja koko maailmalle.

Ilmastokeskustelua on siis mahdollista käydä myös hedelmällisellä tavalla, ratkaisuja hakien. Ilmastoahdistusta voidaan helpottaa päätöksillä, joihin myös sitoudutaan.

Olen huolissani siitä, että kokonaiskuvan sijaan yksittäiset asiat naudanlihan syömisestä yksityisautoiluun ja metsänhoitoon tai jopa lasten hankintaan saavat syntipukin leiman.

Oikeilla tuotantotavoilla, kuten Suomen nurmipohjaisella karjataloudella, naudanlihan tuotanto on kestävää.

Yksityisautoilussa siirrytään joka päivä ympäristöystävällisempiin ratkaisuihin biopolttoaineiden kehittyessä ja sähköautoilun lisääntyessä.

Vain kasvava puu sitoo hiiltä, minkä vuoksi metsiä pitää hoitaa.

Ja mitä lasten hankintaan tulee, uusilla sukupolvilla on varmasti valmiuksia kehittää entistä parempia ilmastotekoja.

Elsi Katainen
Euroopan parlamentin jäsen (kesk. / Renew Europe)
Pielavesi

Kommentoidut