Lukijalta: OKL:n lähdön tuoma shokki — kirous, siunaus vai molempia?

Aluekappalainen Toivo Loikkanen pohtii mielipidekirjoituksessaan sekä OKL:n lähdön tuomaa shokkia, mutta myös sitä, mitä hyvää tilanne voi tuoda tullessaan.

Soila Puurtinen

Toivo Loikkanen, miten savonlinnalaiset puolistivat yhdessä yliopiostokampusta. OKL:n lakkautusta vastustava mielenosoitus pidettiin Savonlinnassa 9. toukokuuta 2016.
Toivo Loikkanen, miten savonlinnalaiset puolistivat yhdessä yliopiostokampusta. OKL:n lakkautusta vastustava mielenosoitus pidettiin Savonlinnassa 9. toukokuuta 2016.

Savonlinnan tilanne on ollut monella tavalla esillä. Hiljattain se tuli esille valtakunnan mediassa, kun Ylen a-studiossa kerrottiin kaupunkia kohdanneesta kurimuksesta. Otsikon sanat ovat ehkä liiankin vahvat ja osin huonot tähän yhteyteen, mutta ehkä ne kuvaavat kuitenkin syntynyttä tilannetta. Sen pohjalta Sosterin johtaja Panu Peitsaro kirjoitti hiljattain mainion kirjoituksen, joka viritti tähän kirjoitukseen.

OKL:n lähtö on ollut Savonlinnalle kirous sen tuomien vaikutusten vuoksi. Toinen puoli asiassa on henkinen puoli. Sitä pahensi ehkä vielä se, että puolustimme innolla yhdessä OKL:n säilymistä. Muistan itsekin siihen liittyvän innostuksen ja yhteishengen mm. Savonlinnan torilta. Ehkä jonkinlainen huuma peitti todellisuuden, joka oli siinä tilanteessa väistämättä tulollaan tai jo olemassa. Kun innokas toiminta osoittautui turhaksi, toi se vahvaa turhautumista ja kiukkua. Silloin alkoi myös se perinteinen ja toisaalta ymmärrettävä syyllisten etsiminen.

OKL:n lakkautuspäätöksen myötä lähdettiin sitten hakemaan kompensaatioita. Siinä ei ollut samanlaista huumaa kuin OKL:n puolustamisessa, mutta asiaan uskottiin vahvasti. Sekin tuotti lähes vesiperän. Se toi taas lisää turhautumista ja pettymystä. Nyt on sitten koettu niitä seuraamuksia, kun jotkut yritykset panivat lapun luukulle ja kun vuokrataloja purettiin ja iso osa jäljellä olevista seisoo tyhjinä. Kaupungissa on selvästi hiljaisempaa kuin vuosi sitten.

Mikä sitten olisi OKL:n lähdön tuoma siunaus tai hyvä?

Mikä sitten olisi OKL:n lähdön tuoma siunaus tai hyvä? Ajattelen, että se on uusi ”taisteluasenne” ja liikkeelle lähteminen. Se on siihen havahtuminen, että kaupungin ja seudun hyvää ei tuoda meille lahjana jostakin vaan meidän pitää itse olla sitä tekemässä. Toki on kohtuullista edelleen odottaa, että valtiovalta voisi auttaa esimerkiksi päättämällä alueemme erityisen tuen alueeksi.

OKL:n lähdön tuoma shokkihoito on jo vaikuttanut uudenlaista yrittämisen henkeä. Kaupunkimme on saanut myös uusia ja tuoreita voimia viestintään ja matkailuun. Muutamat yritykset ovat menestyneet ja tehneet myös uusia investointeja. Tosiasiat pitää tunnustaa, mutta a-studion yhden haastatellun ”tämä kaupunki kuolee” mielialoille ei pidä antaa sijaa.

Kun Savonlinnan alue etsii uusia kasvun mahdollisuuksia, pitää koko maakunnan etsiä niitä paljon enemmän yhdessä. Muualta tarkasteltuna koko maakuntamme on hyvin pieni talousalue. Meillä on väkeä vain noin 140 000 eli yhden hieman isomman suomalaisen kaupungin verran. Ja sitten vielä alueilla vedetään eri suuntiin! Se on käsittämätöntä nykytilanteessa, mutta sillä on juurensa.

Savonlinnan seudulla on yhdistettävä voimat ja tehtävä entistä vahvempaa yhteistyötä. Ja vielä suuremmat tulokset saadaan, kun koko maakunnassa ja Itä-Suomessa opitaan kokoamaan voimavaroja yhteen. Siitä on hyvä signaali Savonlinnan saama tuki mahdollisena kulttuuripääkaupunkiehdokkaana. Etelä-Savon säilyminen omana maakuntana on ollut minulle tärkeää. Viime aikojen muutosten valossa joudun miettimään, olisiko Savon maakuntien meneminen yhteen tulevaisuudessa jonkinlainen ratkaisu – edellyttäen että alueet kykenevät yhteistyöhön! Tai olisiko yhteistyön suunta Etelä-Karjalaan, josta rajan yli odotamme ostovoimaa meille?

Toivo Loikkanen
Rovasti, aluekappalainen
Savonlinna