Lukijalta: Kyläkoulut ovat Savonlinnan kohtalonkysymys

Olen seurannut kunnallispolitiikkaa yli 50 vuotta. Oikeastaan mikään ei ole muuttunut muistamallani ajanjaksolla. Valitus päätöksenteon vaikeudesta on pysynyt ennallaan ja se aina ollut täyttä hölynpölyä.

Meidän luottamushenkilöiden tulee muistaa, että kaikkien toiveita ei voida toteuttaa. Vaan on edistettävä niitä hankkeita, joita varten valitsijamme ovat meille valtakirjan antaneet.

Höpö höpöä ovat myös puheet politikoinnista. Kaikki meistä on valittu erilaisista lähtökohdista ja politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Erilaiset näkemykset ovat hyödyllisiä onnistunutta päätöksen tekoa varten.

Tosiasioihin perustuvat mielipiteet eivät näyttele pääosaa päätöksien perusteluissa. Mitattavissa olevat asiat eivät ole in (suosittuja). Erilaiset mielikuviin perustuvat väittämät voittavat kylmät faktat. Talouselämän puolella tehdään virheitä, mutta päätöksiin pyritään kokonaisuuksien kautta.

Kunnallisella puolella virkakunta heittää sektorikohtaisia asioita valtuutettujen kaluttaviksi kuin koiralle luita. Tämä ei ole virkamiesten vika, vaan me luottamushenkilöt tunnemme itsemme tärkeiksi rähisemällä asioista, jotka jotenkin mahtuvat maailmankuvaamme.

On turha kieltää haja-asutusalueiden ja taajamien välistä ristiriitaa.

On turha kieltää haja-asutusalueiden ja taajamien välistä ristiriitaa. Kun esimerkiksi Louhen kylä ja Juvola haluavat säilyttää koulunsa niin uuden teatteritalon rakennustoimikuntaa ollaan kasaamassa. Vielä nyt sen nimi on teatterin tilatoimikunta. Samoin palloiluhallin kansanterveydelliset vaikutukset ovat korvaamattomat. Nyrjähtäneiden nivelten aiheuttamat sairauspoissaolot unohtavat muut paitsi lystin maksavat työnantajat.

Jalkapallohalli on mielestäni hyvä ajatus. Niin kauan, kun kunnallisverorahoja ei siihen käytetä. Vaikka omassa lähipiirissäni on puolenkymmentä ”nousevaa jalkapallotähteä”, olen sitä mieltä, että on tärkeämpää, että Louhen ja Juvolan ym. oppilaat saavat esiopetuksensa omissa koulussaan.

Kokemuksestani voin sanoa, että urheilu- ja kulttuuriväki viis välittävät, miten alakoululaisia riepotellaan ympäri pitäjiä tai, mihin vanhukset tyrkätään odottamaan loppusijoitusta.

Erkki Pennanen
Vanhaisäntä