Lukijalta: Luonnonvarakeskus vetäytyy Itä- ja Pohjois-Suomesta

Yle uutisoi maanantaina 16.9. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksesta otsikolla ”Nautakarjatilojen päästöt merkittävästi yliarvioitu”. Maaseudun Tulevaisuus uutisoi 17.9., että Luke keskittää kotieläintutkimuksensa Jokioisiin – Maaningan ja Ruukin tutkimusnavetat suljetaan

Ylen uutisessa kerrotut Luken Maaningan yksikön tutkimustulosten perustelut toimivat malliesimerkkinä siitä, kuinka tärkeää maatalouden tutkimustoiminnassa on ottaa huomioon maan eri osien erilaiset viljelyolosuhteet.

Nykyisin käytössä oleva arvio maatalouden fosforipäästöistä on perustunut pienillä savisilla valuma-alueilla Etelä-Suomessa tehtyihin tutkimuksiin. Näiden on maatalouden toimijoiden piirissä tiedetty jo pitkään pätevän huonosti täysin erilaisiin olosuhteisiin Itä- ja Keski-Suomessa.

Myös Syken erikoistutkija myöntää Ylen uutisessa, ettei heillä ole kovin paljoa seurannassa olevia maatalousalueita. Silti maatalous ja erityisesti karjatalous on nostettu toistuvasti esille vesistöjen pilaajana.

Maataloudesta aiheutuu päästöjä, kuten mistä tahansa ihmistoiminnasta. Ja maatalous on ihmistoimintaa, koska se tuottaa ihmisille ruokaa. Maatalous myös tekee joka päivä töitä päästöjen vähentämiseksi niissä puitteissa, minkä yksittäinen viljelijä sääolosuhteille mahtaa.

Jotta yksittäinen viljelijä voi tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia ympäristötekoja, tulee hänellä olla käytettävissä parasta mahdollista tutkimustietoa.

Jotta yksittäinen viljelijä voi tehdä entistä parempia ja vaikuttavampia ympäristötekoja, tulee hänellä olla käytettävissä parasta mahdollista tutkimustietoa, joka soveltuu juuri hänen tilansa olosuhteisiin.

Luonnonvarakeskuksella on menossa laaja tutkimustoiminnan keskittämisohjelma. Tähän kuuluu yhtenä Mikkelin Karilassa toimivan luomututkimuksen alas ajaminen ja siirtäminen toiselle puolelle Suomea.

Viimeisimmän tiedon mukaan nyt myös Pohjois-Savossa Maaningan ja Pohjois-Pohjanmaalla Ruukin tutkimusyksiköt oltaisiin sulkemassa. Nämä molemmat yksiköt ovat keskittyneet erityisesti kotieläintuotannon ja nurmituotannon tutkimukseen.

Luke Maaningan tutkimustulokset nautakarjatalouden päästöistä antaa niin selkeän viestin alueellisen tutkimustoiminnan tarpeellisuudesta, että Luken johdon tulee arvioida uudelleen tekemänsä keskittämispäätökset. Ja ainoa oikea johtopäätös on niiden peruminen. Valtion verovaroin ylläpitämän laitoksen tehtävä on palvella koko maata, ei vain osaa siitä.

Jouni Paunonen
Puheenjohtaja
MTK-Etelä-Savo

Vesa Kallio
Toiminnanjohtaja
MTK-Etelä-Savo