Lukijalta: Onko Suomella varaa hallintohullutteluun?

Enemmän järkeä koko sote-uudistuksen toteuttamiseen!

Niinhän se on – siitähän ei tunnu olevan pitkäkään aika, kun valtiovalta päätti keventää valtakunnan hallintojärjestelmää ja lopetti vuosisataisen lääninhallinnon. Siinä meni puoli tusinaa hallintokeskuksia maaherroineen ja tuhansia työpaikkoja. Siinähän keveni!
Mutta nyt havitellaan 18:a uutta hallintopaikkaa Suomen maakuntiin sote1 -uudistuksen takia. Joku viisas on sanonut, että nykyiset maakunnalliset sairaanhoitopiirit toimisivat aivan hyvin, kunhan hoitojärjestelmää vähän parannettaisiin ja linkki perushoidon ja erikoissairaanhoidon välillä saataisiin paremmin toimivaksi.

Mitä sote tuokaan tullessaan?
Maakuntahallinto vaatii 59 maakuntavaltuutettua. Demokratia vaatii, että heidät valitaan vaaleilla. Koko valtakunnassa yhteensä 1 102 valtuutettua, kun Uusimaa tarvitsee 99 valtuutettua. Siinä sitä saavat puolueet pullistella. Mutta kalliiksi tulee.
Vaaliruljanssi on melkoinen ja maakuntahallituksen kokouskulut matkakuluineen ja kokouspalkkioineen. Mistä löytynee jokaisesta maakunnasta 59 ”tavista”, jotka hallitsevat sosiaalipalvelujen ja sairaanhoidon järjestämiseen liittyvät ongelmat? Missä ovat asiantuntija?
Eikö pari, kolma alan tuntijaa pystyisi toimistonsa avulla hoitamaan koko homman paljon halvemmalla – ja paremmin? Demokratiavajetta voitaisiin hoitaa maakuntaliitojen avulla.
Erään lehtiartikkelin perusteella sain tiedon, että esimerkiksi Etelä-Savon maakuntaliitto on jo tehnyt töitä pitkään soten rakentamisessa.

Sote-juttu tuo alati mieleen myös kiistellyn valinnanvapauden.
Nythän jokaisella on täysi valinnanvapaus – käynti yksityisellä vain maksaa liikaa. Kokeilin sitä muutama vuosi sitten ja sain parilta käynniltä noin 150 euron laskun, enkä juurikaan hoitoa.
Mitä vapautta on se, jos on pakko sitoutua jonkun palveluntarjoajan asiakkaaksi? Erilaiset vaivat tarvitsevat erilaista hoitoa, siksi olisi tarpeen saada valita koko repertuaarista aina tarpeen mukaan.
Olen itse hakenut hyvää hoitoa muun muassa kalevalaiselta jäsenkorjaajalta.
Olen tähän asti pitänyt Kokoomuksen porukkaan järkiperäiseen toimintaan pyrkivänä, mutta heidän vapausvalintaansa en ymmärrä. Ymmärtääkö joku muu?
Enemmän järkeä tarvittaisiin koko sote-uudistuksen toteuttamiseen!

Jukka Peltovirta
Kotiseutuneuvos
Kerimäki

Sirpa Silmäri

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.