Lukijalta: Korona koettelee yrityksiä, mutta Ylellä menee hyvin

Meidän kaikkien suomalaisten omistama Yleisradio sai vuonna 2019 verotuloja 471 milj. euroa. Kun leveästi eletään tulos osoitti tappiota 7,5 milj. euroa. Tänä vuonna veroa korotettiin 20 eurolla 163 euroon, eli 14 %. Henkilöstöä on Ylellä 3200 ja heidän palkkamenoihinsa meni 236 milj. euroa. Keskipalkaksi tulee noin 74 000 euroa vuodessa, eli ei siellä ihan lastentarhanopettajien palkalla työskentele kukaan.

Ennen meillä oli mainostelevisio eli MTV3. Nyt verovaroilla näkyy minun televisiossani 18 kanavaa ja kaikki lähettävät mainoksia. Kyllä kai Ylelle tulee aikamoinen siivu mainoksista jokaiselta kanavalta, jotka käyttävät valtiomme omistamaa TV- ja radioverkostoa.

Kun Ylellä on paljon rahaa, niin sitä riittää jaettavaksi ruhtinaallisesti mm. eri kilpailujen palkintoihin. Tulee mieleeni ainakin seuraavat kilpailut: Haluatko miljonääriksi, The Wall, Onnenpyörä, Et sä tiedä kuka mä oon, Mitä lapsesi tekisi, Jahti, Kaikki vastaan 1, Napakymppi, Stadi vs. lande, Mental samurai Suomi ja mitä muita niitä lieneekään. Niissä on mahdollista saada miljoonapalkinnot viikoittain. Silloin vuositasolla on jaossa kymmenet miljoonat eurot.

Eihän Ylen hallintoneuvosto sahaa omaa oksaansa, mutta liikenne- ja viestintäministeriössä pitäisi kellojen soivan holtittoman talouden hoidosta. Uusi budjetti ensi vuodelle on edessä.

Viimeistään valtiovarainministerin tulisi asiaan puuttua.

Ohjelmien tasosta saa jokainen radion kuuntelija ja TV:n katsoja tehdä omat arvionsa, ovatko ohjelmat maksamiemme verojen arvoisia.

Elämme taloudellisesti vaikeita aikoja sillä ennusteen mukaan tänä vuonna valtiontalous supistuu noin 7 % ja siksi säästäminen tulisi olla Ylelläkin tärkeässä asemassa. Minua on ihmetyttänyt miksi esim. Arto Nybergin mainio ohjelma nauhoitetaan Musiikkitalossa, jossa vuokrat ovat huikean korkeat. Pasilassa ohjelman teko olisi ilmaista. Samoin täytyy kummastella, kun ohjelman lopussa on luettelo tekijöistä, joita on 60. Ovatko kaikki todella täystyöllistettyjä?

Martti Tynkkynen

Kerimäki