Lukijalta: Nätkin uusi koulu olisi imagovoitto Savonlinnalle

Sivistyslautakunta teki 17.1.2019 päätöksen Nätkin koulun koulumuodosta. Itse en ollut pohjaesityksen kannalla.

Tein kannatetun muutosesityksen kustannusten ja rakentamismahdollisuuksien selvittämisestä elinkaarihankkeena pysyvästä, mieluiten puurakenteisesta koulurakennuksesta, jossa olisi tilat 1—6-luokille ja pienryhmille. Se olisi lasten kannalta kaikkein parasta. Peli olisi siis puhallettu poikki ja tutkittu asia kunnolla. Kiireellä, etenkin rakennushommissa ei tuppaa tulemaan hyvää aikaiseksi.

Vuokrakoulu Nätkille on aika lyhytnäköistä ajattelua. Kuten lautakunta sai kokouksen alussa vanhempainyhdistykseltä kuulla, alue on lapsiperheille houkutteleva. Siellä on uusi ja hyvätasoinen päiväkoti. Asuntojen hinnat ovat kohtuullisia verrattuna moneen muuhun kaupunginosaan.

Työpaikkoihin on lyhyt matka. Vuokrakoulupäätös tuntuu samalta, kuin jos asukkaille kerrottaisiin suoraan, että teiltä sitten loppuu koulu 5 tai 10 vuoden kuluttua, etsikääpä toinen koulu tai asuinpaikka. Määräajan kuluttua meillä ei ole mitään muuta jäljellä, kuin miljoonia euroja maksettuna muualle, mahdollisesti ulkomaille. Viidellä miljoonalla eurolla rakentaa jo pysyvää aika monta sataa neliötä.

Elinkaarihanke rakentamistapana olisi Savonlinnan nykyisessä tilanteessa suositeltavin. Siinä otetaan jo suunnittelussa huomioon rakennuksen mahdollinen käyttötarkoituksen muuttaminen toisenlaiseksi, esimerkiksi palvelutaloksi. Rakennuksen käyttöikänä on pidettävä ainakin sataa vuotta. Käsittääkseni mm. Pudasjärven hirsikampus on suunniteltu tällä tavalla.

Ainakin suureksi osaksi puusta rakentamalla saisimme aikaiseksi terveen ja käyttöturvallisen rakennuksen. Mikä merkittävintä, parhaassa tapauksessa suuri osa rakentamiseen käytetyistä euroista jäisi seutukunnalle tai ainakin Itä-Suomeen.

Savonlinnassa ja ympäristökunnissa on saatavilla suuri osa tunnetuista puisista rakennusjärjestelmistä; hirsi, tavallinen pystyrunko, kertopuu ynnä muut. Kuten on myös huomattu sisäilmaltaan kaupungin parhaasta koulusta, yli 100-vuotiaasta Kallislahden koulusta, yksinkertaisesti ja hyväksi havaituilla keinoin rakennettu puurakennus kestää ja kestää. Uusi elinkaarimallilla toteutettu puukoulu olisi imagovoitto Savonlinnalle.

Mikä vetovoimatekijä Nätkille, uudehko päiväkoti ja uusi puukoulu! Kaupungin tiedottamisessa asiasta kaikki irti, täällä tehdään kestäviä päätöksiä ja arvovalintoja eikä vaan kurjisteta palveluja kurjistamisen perään. No, tilanne ei vielä tällä hetkellä ole edellä kuvailtu mutta se voisi olla. Kaupunginhallitus käytti 21.1. asiassa otto-oikeuttaan ja toivottavasti asiaa tutkitaan vielä kunnolla.

Jos Nätkille vuokrakoulu tulee, pysyvän koulurakennuksen mahdollisuutta ei pidä unohtaa. Pahimmassa tapauksessa vuokrakoulusta tulee miljoonien eurojen rahareikä kaupungille.

Timo Lajunen
Kaupunginvaltuutettu (sit.),
sivistyslautakunnan jäsen
Otavaniemi