Lukijalta: Isoäitisi kulutti kestävästi

Alkuvuosi on monelle itsensä kehittämisen ja kodin uudistamisen aikaa. Elämään haetaan ryhtiliikettä ja uusia haasteita uuden vuoden innoittamana. ”Konmaritus” on muodissa, vanhasta tavarasta on päästävä eroon, jotta uusille olisi tilaa. Mutta onko tämä tavarasta eroon pääsemisen into kestävää?

Säästetäänkö teillä lahjapaperit seuraavaan jouluun tai löytyykö tarpeettomaksi käyneelle vaatteelle uusi omistaja? Voisiko jopa epäkunnossa oleville sähkölaitteille, joita meiltä ainakin kaappien perukoilta löytyy, löytyä hyödyllistä käyttöä? Sen lisäksi, että pohdimme tavaroiden tarpeellisuutta ostopäätöksiä tehdessämme, voisimme miettiä, miten kannamme vastuun jo hankitusta tavarasta.

Tuotamme Suomessa tekstiilijätettä vuodessa noin 70 000 tonnia, joka tekee 13 kiloa jokaista suomalaista kohden.

Tuotamme Suomessa tekstiilijätettä vuodessa noin 70 000 tonnia, joka tekee 13 kiloa jokaista suomalaista kohden. Elektroniikkaromua tuotamme 123 000 tonnia vuosittain. Luonnonvarat eivät riitä seuraaville sukupolville nykyisellä kulutuksen tasolla ja siksi meidän on hyödynnettävä jo kaikki olemassa oleva materia mahdollisimman pitkään.

Kun koetan omassa arjessani kuluttaa mahdollisimman kestävästi, mieleen tulee mummon ja hänen aikalaistensa elämä. Vaatteet kiersivät perheenjäseneltä toiselle, tavaroita korjattiin ja tuunattiin uuteen käyttötarkoitukseen, eikä lainaaminen ja yhteiskäyttö ollut mitenkään outoa.

Pitäisikö meidänkin enemmän miettiä, miten hyödyntää jo kotona oleva ja kantaa näin vastuu siitä materiasta, joka on hankittu? Joitakin asioita voi myös säästää mahdollista tulevaa käyttötarkoitusta ajatellen.

Meidän kuluttajakansalaisten lisäksi tarvitsemme uusia liiketoiminnallisia ratkaisuja, jotka helpottavat tavaran kiertoa. Ja ratkaisuja varmasti on ja uusia syntyy. Kokeilun paikan kiertotaloushaku on yksi mahdollisuus hakea rahaa pieniin kokeiluihin, joissa etsitään ratkaisuja muovin, tekstiilien ja rakentamisen kiertotaloushaasteisiin.

Elina Ovaskainen
Kokeilujen ja kestävän kuluttamisen asiantuntija
Motiva Oy, kokeilunpaikka.fi