Lukijalta: Savonlinna on upea kaikkina vuoden aikoina - Kaupungin tulisi kuunnella tutkijoita

Matkailun verkostoyliopiston mukaan missään muualla maailmassa ei ole tehty matkailupalveluiden lakkauttamista kuten Savonlinnassa, siten että majoitusliikkeille ja muille palveluille on heitetty vastuu matkailijoiden neuvomisesta ja tiedottamisesta oma ammatinharjoittamisen hoitamisen ohessa.

Kannattaa katsoa matkailussa aluettamme turistin silmin kuten Tiina Ojutkangas kehottaa 27.11. Itä-Savossa.

Tällä hetkellä mikään taho ei markkinoi tai myy Savonlinnan aluetta kokonaisuutena. Savonlinnan kaupungilla ei ole tiedottajaa, joka voisi viestiä alueemme houkutuksista kaikkialle, omalle alueelle, koko Suomeen ja maailmalle. Tiedon ja viestin välittäminen nähtävyyksistä, tapahtumista, taiteesta, kulttuurista, retkeilystä ja ruoka- ja majoituspaikoista on nykytekniikalla helppoa. Matkailuinfo on tehtävä helpoksi itse matkailijoille ennen saapumista ja paikan päällä.
Lähtökohtana tulee olla asiakkaiden tarpeet eli tietoa heti kun saapuu kaupunkiin – turisti-infoa ei ole ollut yli vuoteen Savonlinnassa.
Tähän ei riitä teoreettinen virkamiesmäinen kuvitelma mobiilipuhelimen ja gps palvelun toimivuudesta. Elä, näe, koe ja tapaa ihmisiä autenttisesti, ole osa ympäristöä ja maisemaa on ajan henki.

Matkailubisnes on tutkittua elinkeinoalaa. Matkailun verkostoyliopiston mukaan missään muualla maailmassa ei ole tehty matkailupalveluiden lakkauttamista kuten Savonlinnassa siten, että majoitusliikkeille ja muille palveluille on heitetty vastuu matkailijoiden neuvomisesta ja tiedottamisesta oma ammatinharjoittamisen hoitamisen ohessa. Tämä on ennen kaikkea matkailuneuvonnan ja tiedottamistyön merkityksen vähättelyä ja ammattilaisten osaamisen rajua aliarvioimista. Se on myös harhaa siitä, että osaamista löytyy noin vaan kaikesta tarjonnasta seudullamme entistä kokeneemmille turisteille ja muilla kielillä kuin suomeksi. On olemassa tutkittua paljon tietoa keitä, mistä ja miksi Savonlinnan seudulle tullaan ja tiedetään myös paljon siitä, mitkä asiat eivät toimi.

Kaupungin ja sen ulkoistamien matkailuntoimijoiden tulisi kuunnella tutkijoita, alan osaajia ja ruohonmuuritason toimijoita herkällä korvalla ja toimittava näistä lähtökohdista. Kaupungin rakenteiden tulisi olla suunniteltua palvelumuotoilua pitkällä tähtäimellä ja koskea koko Savonlinnaa ja sen eri kaupunginosia ja siten tukea matkailuelinkeinoa. Meidän täytyy löytää yhteinen kaikki mukaansa ottava vuoropuhelu ja näkemys siitä, kuinka tärkeää ja työtä sekä rahaa tuottavia matkailu ja palvelut ovat elinkeinoina. On toimittava vastoin nykyisiä toisiaan poissulkevia kuppikuntia. Nykymeno ei voi jatkua, jos Savonlinna haluaa säilyttää asemansa matkailukaupunkina, matkailua on hoidettava ammattimaisesti ja tosissaan kuten toteat.

Kuinka matkailijoita voi palvella helposti ja osaavasti? Tarvitaan ammattilaisia, koordinaatiota ja infopiste Tottinkadun ja Rantakaddun kulmaukseen, parkkitalon yhteyteen ja turistien autot parkkitaloon. Infopiste on palvelu myös meille kaupunkilaisille. Palvelut toimiviksi kaikkina vuodenaikoina, ja kesäisin laajat aukioloajat ja tehtävänä on Savonlinnan alueen jatkuva markkinointia eri tavoin, ja muutamilla kielillä suomen lisäksi. Kannustusta ja voimaannuttamista matkailu- ja palvelutoimijoille sekä yhteistyön jatkuvaa tukemista ja kehittämistä. Kaupungin toimijoiden tulisi näyttää esimerkkiä jalkautumalla, kokemalla ja näkemällä mitä alueellamme tapahtuu ja mitä mahdollisuuksia on tarjolla. Meidän on tunnettava tosiasiat kuten ne, että Savonlinnaan tulee matkailijoita sekä Suomesta että ulkomailta ympärivuoden, myös syksyllä, talvella ja keväällä. Tänne tulee sekä pariskuntia että yksin matkustavia ja lapsiperheitä. Tilastokeskuksen tiedot kertovat myös miksi ja mistä maista. Lisäksi tulee päiväseltään kävijöitä ja ryhmiä busseilla Viiskulmaan ja sieltä kävellen kohti Olavinlinnaa kaikkina vuoden aikoina.

Olavinlinnan houkuttelevuus ja tenho eivät lopu muutamaan sataan vuoteen eikä siellä sammuteta valoja kuten on väitetty. Sammuneet lyhdyt löytyvät kaupunkialueelta ja autioituvasta keskustasta ellei asioita aleta tehdä yhdessä, toisin ja uusin ottein.

Christine Lund, toimitusjohtaja

Losssiranta Lodge, Savonlinna

Tiina Ojutkangas

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.