Lukijalta: Senioriasumista kauppakeskusten yhteyteen

Senioritalojen ripottelu sikin sokin ei palvele asukkaita.

Luin Itä-Savosta, että työryhmä on miettinyt senioreiden asumista kaupungissamme.
Kovasti jutun mukaan mennään vanhoilla raiteilla ja puhutaan vain vanhoista, jo tiedossa olevista asioista. Tosin samanlainen tilanne on koko Suomessa.
Kun puhutaan eläkkeelle jäävistä, jotka haluavat reunoilta keskustaan kerrostaloon, se on eri asia kuin se, kun puhutaan hoitoa ja palveluita tarvitsevista ihmisistä. Heistä, jotka tarvitsevat apua monissa asioissa.
Suomessa asukaslähtöisyys loistaa poissaolollaan kaikissa suunnitelmissa palvelutalojen yms. osalta.

Suunnitelmissa roiskitaan vain senioritaloja sinne tänne miettimättä kokonaisuutta.
Esimerkiksi huonosti liikkuvaa vanhusta ei auta yhtään, vaikka talossa olisi hissit ja tilavat vessat, jos talosta ei itse pääse mihinkään ilman ulkopuolista apua.
Täällä Kellarpellossakin Attendon uudehko palvelutalo rakennettiin ison mäen alle. Kukapa asukas sieltä talviliukkailla pääsisi yhtään mihinkään, eikä varmasti kesälläkään, koska mitään palveluja ei ole lähellä. Koskaan en ole nähnyt sieltä mäen alta tulevan ketään rollaattorilla.
Kerran näin Akuutti-ohjelmassa jutun palveluasumisesta. Maa oli ehkä Belgia. Palvelutalo oli rakennettu kauppakeskuksen yhteyteen. Siellä mummot istuivat kauppakeskuksen käytävillä seurustelemassa ja virkistymässä ja näkivät kaikenikäisiä ihmisiä. Hissillä pääsivät kotiinsa sieltä. Ja miten turvallista, kun vartijat ovat aina läsnä ja kameravalvonta kaikkialla.

Suomen ilmasto on mikä on ja huonosti liikkuvat ihmiset ovat ainakin puolet vuodesta kuin vankeina omissa kodeissaan riippumatta siitä, asuvatko keskustan kerrostalossa vai keskellä-ei-mitään -olevassa palvelutalossa.
Espoossa Sellon kauppakeskuksen yhteydessä on asuntoja, tosin kalliita omistusasuntoja, joille siellä riittää varakkaita ostajia.
Jos palvelutaloja rakennettaisiin samaan tyyliin ilman ulkona liukastelua ja vaivalloista pukemista, suurin osa pääsisi itsekseen vaikka rollaattorilla tai pyörätuolilla ruokaostoksille eikä heidän tarvitsisi ostaa kauppapalveluita. Tai kukkakauppaan tai kampaajalle tai kirjastoon tai leivoskahville tai elokuviin. Ja Sellossa on terveysasema, labra ja röntgen myös. Pois jäisivät kaikki kalliit taksimatkat.
Voisi vaikka käydä itse selaamassa postikorttitelineitä ja valita ja postittaa onnittelukortin lapsenlapselle. Ja iänikuisen laitosruoan sijaan poiketa vaikka pitsalla.
Kaikki arkinen puuhastelu pitäisi toimintakykyä yllä ja virkistäisi arkea ja piristäisi mielialaa, kun asiat saisi itse valita.

Nykyisenkaltainen senioritalojen ripottelu sikin sokin ei palvele lainkaan asukkaita. He joutuvat kalliilla rahalla ostamaan nekin palvelut, jotka voisivat itse hoitaa, jos asunnosta olisi sisätilojen kautta käynti sun vaikka mihin asioille.
Ja parasta kaikista: viihdykettä ja virkistävää ajankulua saisi jokainen etsiä mielensä mukaan sisätiloista. Nyt se jää palvelutalojen aktiivisuuden varaan ja on kaikissa ja kaikille sitä samaa vanhoja yhteislauluja epävireisesti tai askartelua.
Joo, tiedän, että palvelutaloihin tilataan kampaaja. Juu, ja sen jälkeen päät ovat kuin entisillä elinkautisvangeilla!
Kaikissa palvelutaloissa – ja olen käynyt monissa – pauhaa yhteistiloissa tv aamusta iltaan. Siinäpä kaikille pakko-ohjelmaa!
Itse en vielä ole palvelutalokunnossa, mutta jos vain saan elää vanhaksi, niin nykyisenlaiset palvelutalot eivät kelpaa minulle ollenkaan.

Jos työryhmässä tarvitaan maallikkonäkemyksiä, olen korvauksetta valmis tulemaan mukaan suunnittelemaan.
Savonlinna voisi olla idearikas tienraivaaja suunnitelmissaan ja ottaa lähtökohdaksi tulevien senioreiden tarpeet ja toiveet.
Kun Savolan ikuisuusprojekti joskus etenee, siinä olisi tuhannen taalan paikka saada kaikki palvelut ja palvelutalot samaan pakettiin. Suunnitelkaa sinne neljä eri siipeä: yhteen julkinen palvelutalo ja muihin eri yksityiset yrittäjät. Kilpailu pakottaisi palvelutalot asukaslähtöisiksi.
Ja kun kauppakeskukseen valitaan yrittäjiä, suunnitelkaa kokonaisuus ihan uudelta pohjalta: nykyään kaikki kauppakeskukset lähtevät teinitarpeista.
Kaikissa on hampurilaispaikkoja, mutta ei yhtään maukasta kotiruokaa tarjoavaa ravintolaa. Itse ostaisin enemmän laatuvaatteita, jos niitä joku vaivautuisi keski-ikäiselle, ei-mallimittaiselle pätkälle suunnittelemaan ja myymään. Asiakaspotentiaalia olisi Suomi täynnä.

Odotan mielenkiinnolla Savonlinnan innovatiivisia senioriasumisratkaisuja.

Eija Myllys
Kellarpelto Savonlinna

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.