Lukijalta: Maakuntaan perustuva sote-uudistus vie Savonlinnasta kirurgian ja päivystyspalvelut – Ratkaisua siitä, vaatiiko potilas leikkaushoitoa, ei voida enää tehdä täällä

Apulaisprofessori, tekniikan tohtori Eeva Vilkkumaa totesi tällä viikolla (6.1.2021) Helsingin Sanomissa 40-vuotishaastattelussaan päätöksenteosta seuraavasti: ”Yleisenä periaatteena sanoisin, että silloin kun on hirveän epävarma tilanne, kannattaa olla konservatiivinen ja riskejä karttava päätöksentekijä.”

Neuvo on ajankohtainen. Savonlinnan kaupunginvaltuusto kokoontuu ensi maanantaina 11.1. päättämään, lähteekö Savonlinnan kaupunki Etelä-Savon hyvinvointialueen valmisteluun.

Olen kirurgian näkökulmasta seurannut päätöksentekoa Savonlinnassa yli 40 vuoden ajan, ja myös osallistunut siihen, kun asiat ovat koskeneet Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuutta ja sen kirurgista toimintaa.

Näkemykseni on, että nykymuotoinen sote-uudistus ei tuo Itä-Savon alueelle mitään parannusta.

Valtakunnallisesti sote-ratkaisua on perusteltu sillä, että se edistää sosiaalipalveluiden, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota. Toiseksi sitä on perusteltu kustannussäästöillä. Hyödyt kuitenkin nyrjäyttää se, että nykymuotoinen sote-ratkaisu ei enää perustu mitattuun terveyshyötyyn tai saavutettaviin säästöihin. Uudistuksesta on tullut maakuntien itsehallintoon keskittynyt valtapoliittinen päätös.

Savonlinnassa nykymuotoinen sote-uudistus johtaa paikallisen keskussairaalan kuihtumiseen ja loppumiseen. Lakiluonnoksessa Savonlinnan keskussairaalalle on annettu lupa toimia enintään vuoteen 2032. Kymmenen vuoden sisällä alas ajettava julkinen sairaala ei houkuttele osaajia, vaan työvoima on ainoastaan kalliilla ostettavissa. Jos rekrytointi epäonnistuu, nykymuotoinen päivystys Savonlinnan keskussairaalassa lakkaa jo ennen määräajan umpeutumista. Tilalle tulee korkeintaan yleislääketieteen päivystys.

Väestön kannalta muutos on epätasa-arvoistava. Sen toteutuessa Savonlinnasta joudutaan matkustamaan muualle yksinkertaisenkin tutkimuksen takia. Ratkaisua siitä, vaatiiko potilas leikkaushoitoa, ei voida enää tehdä täällä.

Esimerkiksi tapaturmissa loukkaantuneet ja akuutisti vatsaoireiset potilaat on lähetettävä päivystävään sairaalaan leikkausarviota varten. On harhakuvitelma, että heidät voidaan jättää yleislääketieteen päivystykseen seurattavaksi. Yhtä tarvittua leikkausta kohden joudumme lähettämään vähintään 10 potilasta muualle arvioitavaksi. Tuoko tämä säästöjä?

Palveluiden siirtyminen kauemmas tulee näkymään vaikeampina sairauksina ja lisääntyvinä komplikaatioina, mutta ei säästöinä.

Tiedetään jo, että Etelä-Savon hyvinvointialue ei tule saamaan lisärahoitusta siihen, että alueella on kaksi päivystävää erikoissairaanhoidon sairaalaa. Seuraukset Savonlinnalle ovat kovat. Oman sairaalan työpaikat vähentyvät, sairaanhoitajakoulutus loppuu ja verotulot alueella vähenevät.

Tutkittu fakta on myös se, että terveyspalveluissa tarjonta lisää kysyntää. Kun palveluja on saatavilla, niitä käytetään. Palveluiden siirtyminen kauemmas tulee vähentämään niiden käyttöä, mikä tulee näkymään vaikeampina sairauksina ja lisääntyvinä komplikaatioina, mutta ei säästöinä.

Olen pahoillani siitä, että Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro – henkilö, joka on laittanut osaamisensa, persoonansa ja kaiken työtarmonsa keskussairaalan asian ajamiseen – joutuu vetämään johtopäätökset siitä, että asiat eivät Savonlinnassa suju tavalla, mikä on sairaalan hyväksi.

Eduskunta hyväksyy sotelakipaketin aikaisintaan alkukesästä. Vasta tuolloin tiedetään, toteutuuko maakuntapohjainen sote-uudistus tällä hallituskaudella. Kuitenkin jo ensi viikon alussa Savonlinnan kaupunginvaltuusto on valitsemassa suunnan sille, miten sosiaali- ja terveyspalvelut Savonlinnassa tulevaisuudessa järjestetään.

Vilkkumaan neuvo oli: ”Kun on hirveän epävarma tilanne, kannattaa olla konservatiivinen ja riskejä karttava päätöksentekijä”. Savonlinnan kannattaa nyt odottaa, toteutuuko sote-uudistus. Lakien hyväksymisen jälkeen neuvotteluja on käytävä lääke- ja hoitotieteen ammattilaisten johdolla. Vain näin päätösten seuraukset väestön terveydelle ja hyvinvoinnille saadaan huolella punnittua.

Raino Terho

Kirurgi, urologi

Savonlinna